Aannemer 7 – 2020 – pag. 25
Circulaire keuken
De keuken in Enschede is een verhaal apart. Bribus leverde hier
een prototype van de circulaire keuken, die wordt ontwikkeld met
een heel aantal partijen, waaronder de TU Delft. Bij de ontwikke
ling is gekeken naar onder meer materiaal en mogelijkheden tot
aanpasbaarheid. “We werken nu aan prototype 2.0, die we plaatsen
bij diverse corporaties, waaronder De Woonplaats in Enschede”,
legt business developer (circulaire keukens) Dave Lageschaar uit.
Start van het onderzoek naar de circulaire keuken betrof een zoek
tocht naar het materiaal dat het beste gebruikt zou kunnen wor
den. De uitkomst: Falcata multiplex. “Dat is hout uit Indonesië,
afkomstig van de falcataria moluccana, een snelgroeiende boom
die schaduw geeft over gewassen (intercropping). Wanneer deze na
zeven jaar te groot groeien, worden ze gekapt en vervangen omdat
ze dan juist te veel schaduw geven. Plaatmateriaal hiervan gebrui
ken we voor de keuken.”
Bij corporaties is vaak het verhaal dat de gehele keuken wordt ver
vangen als er een andere bewoner in de woning komt. Zonde. De
oplossing is gezocht in een voorzetwand waar de keuken tegenaan
zit geklikt op een regelwerk. “De keuken is altijd in drie hoogtes
verstelbaar. Alle keukenonderdelen zijn van die achterwand af te
halen en een niveau hoger of lager te klikken.”
Wat ook vaak gebeurt, is dat de kleur van de bestaande keuken
niet de smaak is van de nieuwe bewoners. Daarom is de circulaire
keuken onderverdeeld in drie modules: een basisframe van kaal
multiplex, een invulpakket (zoals lades) en een stijlpakket. “Die
worden geklikt op invuldelen. Staat een kleur niet aan, dan hebben
we een los stijlpakket dat alleen hoeft te worden vervangen en
waarmee je een nieuwe stijl kunt geven aan de keuken.”
Geen lijm en een minimaal aantal schroeven in de circulaire keu
ken: alle onderdelen zitten aan elkaar met biobased klikverbindin
gen. Daarmee wordt alles modulair, legt Lageschaar uit en zijn
individuele onderdelen makkelijker te vervangen. Door de modu
laire opzet is de keuken uit te breiden al naar gelang de wens.
Waar de beschikbare ruimte dat toelaat uiteraard. “De woningen in
Enschede hebben een beperkte muurmaat van 2,60 meter en heb
ben geen ruimte voor bovenkasten. Verbreden kan daar niet. De
keuken kan worden verhoogd of verlaagd, maar dit wordt enigszins
beperkt door de hoogte in Enschede.”
In de praktijk zullen ze zeker nog zaken tegenkomen, zegt Lage
schaar. “Voor het werkblad hebben we nog geen oplossing – dat
kunnen we niet uitbreiden met een los deel, omdat je dan zit met
naden waar vuil of vocht in kan komen. Ook zie je dat op het
moment dat je de keuken tegen een voorzetwand plaatst en die
5 cm naar voren komt ten opzichte van de oude situatie, je vaak
vensterbanken, kozijnen en dergelijke links of rechts hebt, die in
de weg zitten. Dat soort zaken zijn we nog aan het onderzoeken.
Maar zoals gezegd: dit is een prototype. We leren hier enorm veel
van en zijn vooral benieuwd naar de ervaringen van de gebruikers.”
25nr. 7 – November 2020 Aannemer
20-21-22-23-24-25_projectenschede.indd 25 02-11-20 11:19