#Uitvoering

12 praktijkprojecten doorgerekend op BENG

De nieuwe BENG-brochure is een geheel geactualiseerde en grondig herziene versie van de brochure ‘BENG – do’s en don’ts’ uit 2017.

In de nieuwe ZEN-brochure ‘Woningbouw volgens BENG – regelgeving en aandachtspunten voor (bijna) energieneutraal bouwen’ wordt het BENG-stelsel toegelicht. De belangrijkste maatregelen om aan de eisen te kunnen voldoen worden uitgebreid beschreven. Aan de hand van twaalf rekenvoorbeelden van praktijkprojecten, variërend van rijwoningen tot hoogbouw, krijgen bouwers inzicht in de consequenties van het BENG-stelsel.

Vanaf 1 juli 2020 moet woningbouw bijna energieneutraal zijn. Dat is vertaald in een stelsel van BENG-indicatoren en bijbehorende eisen. BENG komt in plaats van de huidige EPC.

In BENG wordt de energieprestatie uitgedrukt met drie indicatoren:

Nationale Schildersvakprijs 2020

• De energiebehoefte van het gebouw.
• Het primair fossiele energiegebruik.
• Het aandeel hernieuwbare energie.

TOjuli

Met BENG wordt op 1 juli 2020 ook de TOjuli-eis voor beperking van het risico van temperatuuroverschrijding van kracht. Een nieuwbouwwoning moet tegelijk aan alle eisen en randvoorwaarden voldoen. Dat plaatst de hele bouwkolom voor grote uitdagingen. Van begin tot eind moet het proces van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en opleveren opnieuw worden doordacht. Energie moet gedurende het hele proces integraal aandacht krijgen.

De brochure ‘Woningbouw volgens BENG – regelgeving en aandachtspunten voor (bijna) energieneutraal bouwen’ is een geheel geactualiseerde en grondig herziene versie van de brochure ‘BENG – do’s en don’ts’ uit 2017. De brochure is gebaseerd op onderzoek dat Nieman RI heeft uitgevoerd in opdracht van het Lente-akkoord. Zie ook de factsheet ‘Eisen aan temperatuuroverschrijding in nieuwe woningen’ voor meer informatie over de temperatuuroverschrijdingseis (TOjuli) en het aanpakken van oververhitting binnen het BENG-stelsel.

Deze brochure is gemaakt in samenwerking met de Themagroep BENG en TOjuli, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.