#Uitvoering

3D data LIDAR TO GO bewijs voor Wkb

Met LIDAR TO GO app kunnen gebouwgebonden voorzieningen van 3D informatie worden voorzien. (foto: The People Group)

Met de digitale applicatie LIDAR TO GO kunnen gebouwonderdelen worden ingescand en waardevolle 3D data worden gegenereerd ten behoeve van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Daarmee kan een aannemer makkelijk aantonen hoe hij bepaalde werkzaamheden heeft uitgevoerd die na oplevering fysiek niet meer zichtbaar zijn. De ontwikkeling van techbedrijf The People Group was één van de inzendingen voor de Digidare Award 2023.

Waar komt de metalstudwand? Hoe zijn de doorvoeren luchtdicht afgesloten? Waar worden de stopcontacten gemaakt? Of hoe is de vloerverwarming geïnstalleerd voordat de dekvloer wordt gelegd? Het zijn allemaal voorzieningen die met de LIDAR TO GO applicatie 3D kunnen worden ingescand. Op basis daarvan kunnen puntenwolken worden gegenereerd die meetpunten vormen en later omgezet worden naar een 3D model. 

LIDAR maakt gebruik van lasertechnologie

Het scannen van objecten gebeurt via een een iPAD Pro die uitgerust is met LIDAR, een technologie op basis van laserpulsen die daarmee de afstand tot en de oppervlakte van het object bepalen. Zo kan dus bijvoorbeeld de exacte locatie en de inbouwdiepte van een metalstudwand worden vastgesteld. Door de straal van de laser in de viewer van de iPAD Pro is het mogelijk om een oppervlaktescan van het object te maken. Met behulp van de applicatie van The People Group legt de gebruiker in één scanactie puntenwolken en video -en foto-opnames vast.

LIDAR TO GO app
Met de scan wordt een pointcloud van het object gegenereerd. (foto: The People Group)

Waardevolle informatie

Vervolgens wordt de verzamelde data geanalyseerd en omgezet naar waardevolle informatie over de procesvoortgang op de bouwplaats en materiaalstaten die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de komende Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Door de geïntegreerde GPS-functionaliteit onthoudt LIDAR TO GO app afgelegde (inspectie)routes. Deze zijn derhalve makkelijk in te zien.

De 3D viewer biedt directe toegang tot gemaakte scans, foto’s en videobeelden. De digitale applicatie maakt de inzet van een landmeter overbodig. Metingen zijn zelf via de applicatie uitvoerbaar voor een dagelijks overzicht en een wekelijkse materiaalstaat. Het is zelfs ook mogelijk om gebouw(onderdel)en vast te leggen met LIDAR TO GO om bijvoorbeeld As-Built gegevens te verzamelen en te controleren.

Voldoen aan wettelijke eisen

Volgens business developer Jeroen van der Wiel van The People Group is de LIDAR TO GO app oorspronkelijk ontwikkeld om 3D data te genereren van glasvezelkabels en elektranetwerken voor het ontgraven van bijvoorbeeld een bouwkuip. Maar inmiddels kan de applicatie dus ook voor de inbouwvoorzieningen worden ingezet. “Meestal zijn dergelijke voorzieningen na oplevering niet meer zichtbaar, maar door middel van onze app kun je als aannemer wel laten zien aan de kwaliteitsborger hoe je het gemaakt hebt en of het voldoet aan de wettelijke eisen en klantspecificaties.”

Het is nu nog zo dat datastewards van The People Group de 3D scans analyseren en verwerken tot hapklare 3D data voor de afnemers, waaronder dus aannemers. “We willen die handmatige handelingen uiteindelijk vervangen door AI”, vertelt Van der Wiel.

Bekijk hieronder de video van de werking van LIDAR TO GO.

Zo bereid je je voor op Wkb
Invoering van de Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.