#Uitvoering

Aardbevingsbestendige mortels voor metselwerk

Remix heeft een generatie Earth Quake Resistance (ER) mortels voor metselwerk ontwikkeld. Mortels die recent door TNO zijn getest met de nieuwe triltafeltest in BuildinG te Groningen.

Gebouwen in de Provincie Groningen worden blootgesteld aan aardbevingen als gevolg van gaswinning in dit gebied. Door TNO is, in samenwerking met o.a. Remix Droge Mortel, een triltafeltest ontwikkeld om te bepalen hoe goed gebouwen in de Groningen bestand zijn tegen aardbevingen. Met de triltafeltest kan een gebouwdeel (geveldeel) worden getest. Tijdens gesimuleerde aardbevingen worden krachten, versnellingen en verplaatsingen van het gebouwdeel gemeten. Met de meetgegevens kunnen de eigenschappen van het gebouwdeel worden bepaald en volgens worden gebruikt om een berekening te maken van het gedrag van het hele gebouw tijdens een aardbeving.

Proefmuren

De triltafeltesten zijn onlangs uitgevoerd in BuildinG, het innovatiecentrum voor Bouw & Infra in Groningen. Voor de testen zijn twee proefmuren met massieve stenen en geperforeerde strengpersstenen, gemetseld met een vroeger veel toegepaste mortelsamenstelling, vergeleken met een proefmuur van geperforeerde strengpersstenen die is gemetseld met de speciaal voor aardbevingsgebieden ontwikkelde Remix ER doorstrijkmortel.

Veiligheid verhogen

De Remix ER proefmuur weerstond een maximale PTA (piek tafel versnelling) van 0,84 g. Ter indicatie: de hoogst gemeten PGA (piek grond versnelling) waarden tijdens de aardbevingen nabij Huizinge (2012) en Zeerijp (2018) waren respectievelijk 0.09 g en 0.11 g. De weerstand tegen (herhaalde) aardbevingsbelasting van een gevel en daarmee de veiligheid kan dus worden verhoogd door te metselen met een Remix ER mortel i.c.m. geperforeerde strengpersstenen. De meerprijs voor een gemiddelde woning met 10.000 metselstenen bedraagt circa 200 euro.

ER mortels

Het 284 jongereneenheden omvattende nieuwbouwproject aan de Zonnelaan in Groningen is één van de eerste hoogbouwprojecten in Groningen dat aardbevingsbestendig is gebouwd met behulp van ER mortel. De nieuwe generatie ER mortels is onder de merknamen Remix en Sakrete leverbaar als metselmortel, doorstrijkmortel, dunbedmortel, voegmortel (in combinatie met Voegfix FX) en Multimortel.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.