#Uitvoering

Aardbevingsbestendige wisselwoningen verdubbeld

Jan Snel heeft de aardbevingsbestendige woningen in Loppersum verder uitgebreid in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De zogeheten wisselwoningen zijn bedoeld voor bewoners die tijdelijk niet in hun eigen huis kunnen wonen wegens versterkingswerkzaamheden aan hun eigen huis.

Met de oplevering van de nieuwe woningen verdubbelt het aantal modulaire woningen in het dorp van 25 naar ruim 70. De wisselwoningen zijn opgeleverd aan de Zwartelaan en de Wirdumerweg.

Modulair en modern

Alle woningen van Jan Snel in Loppersum hebben een moderne uitstraling en een traditionele, bakstenen gevel. Hierdoor passen de woningen beter in het totale straatbeeld en ontstaan er geen drukke kleurencombinaties. Daarnaast zijn de woningen ruimer opgezet, met bijvoorbeeld meerdere twee-onder-een-kapwoningen, bredere looppaden en meer afstand tussen de woningen.

Barry Dolk, projectmanager bij Jan Snel, is erg te spreken over de werkzaamheden in de Groningse gemeente: “We hebben eerder al 25 wisselwoningen gerealiseerd in Loppersum. Met de oplevering van twee andere projecten in het dorp, komt die teller nu op 70 woningen te staan. Dankzij onze snelle bouwmethode, leveren we een project vaak binnen twintig weken volledig op. Zo kunnen we mensen eerder een hoogwaardig en veilig onderkomen bieden wanneer ze dat nodig hebben.”

Bestand tegen aardbevingen

De modulaire constructie van de wisselwoningen in de gehele regio voldoet aan de geldende Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen. Alle onderdelen worden onder gecontroleerde omstandigheden in eigen fabrieken geproduceerd. Door deze slimme manier van bouwen, is de foutmarge minimaal.

Om de woningen aardbevingsbestendig te maken, zijn deze door Zonneveld Ingenieurs en Jan Snel op een aantal essentiële plaatsen constructief verzwaard. De trillingen worden daardoor opgevangen in de constructie van de woning. Tegelijkertijd hoeft er geen ‘base isolation’ in de fundering aangebracht te worden.

Duurzaam aspect

Daarnaast zijn de woningen volledig circulair. Dit houdt in dat de woningen na de gebruiksperiode opnieuw ingezet kunnen worden op een andere locatie. Ook is het mogelijk om alle gebruikte materialen te hergebruiken voor nieuwe projecten. Dat betekent een aanzienlijke winst op het gebied van schoner bouwen. Hierdoor zijn de wisselwoningen in Loppersum een stuk duurzamer. Naar verwachting worden de woningen eind juli betrokken door de eerste bewoners.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.