#Uitvoering

Alsnog afschuinen en afwerken houten gevelbekleding

(Beeld: Tony Tati/Pennestreek.nl)

De aannemer had de gevellatten terecht al met méér speling aangebracht dan de 2 mm die de architect had voorgeschreven. Toch ging het op een aantal punten niet helemaal goed bij de uitvoering van de houten gevel van de woning.

Verschillende klachten hebben ze, de bewoners van een nieuwbouwhuis, dat is gebouwd onder de Woningborgregeling. Onder meer over een aantal aspecten van de houten gevel. Het huis moet voldoen aan het Bouwbesluit en aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Dat de woning voldoet aan de bouwregelgeving, daarover gaat deze arbitragezaak niet. Wel over goed en deugdelijk werk.

Onterechte klachten

Eisers hebben soms teveel noten op de zang, dat blijkt. Ze klagen over kromgetrokken gevelbekleding, maar die is helemaal niet bij henzelf waargenomen. Wel bij de buren. Klacht afgewezen door de arbiter.

Dat er een breuk zit in één van de HR++-ramen, komt niet omdat de ramen niet bestand zijn tegen zon, zoals de bewoners stellen. Ze hebben zelf lamellen te dicht op het raam aangebracht: op 4 cm afstand, terwijl tenminste 6 cm wordt aanbevolen om de warmte goed af te voeren. Zelfde oordeel.

De schuifpui zou ook niet goed te openen zijn, maar de deskundige ter plaatse stelt vast dat met de pui niets aan de hand is en dat deze voldoet. Waarbij de aannemer toezegt in actie te zullen komen, mochten er in de toekomst toch klachten zijn.

Ventilatie houten gevelbekleding

Met een aantal klachten over de gevelbekleding vinden bewoners wel gehoor bij de arbiter. Zo zijn de houten kozijnen van het huis deels weggewerkt achter de verticale houten delen. Aan de zijkanten zijn de hardhouten kozijnstijlen beschermd tegen weersinvloeden. De architect heeft in zijn details de verticale latten op 2 mm afstand van het kozijnhout getekend.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.