#Uitvoering

Arbitrage: afschalende jaarringen dwingen aannemer tot herstel

(Beeld: Tony Tati/Pennestreek.nl)

Thermisch gemodificeerd hout aan de gevel wordt anders beoordeeld dan ‘gewoon’ hout, blijkt als kopers klagen over de gevel van hun nieuwbouwwoning. Maar in hun geval heeft de aannemer het wel wat té bont gemaakt, zo oordeelt de arbiter.

Kopers van een nieuwbouwwoning zijn niet tevreden met de kwaliteit van de houten geveldelen die zij op een deel van hun woning hebben gekregen. Tijdens de oplevering laten ze dat ook als punt noteren.

Woningborg – de woning is gebouwd onder garantie – stuurt een inspecteur. Die stelt dat er behoorlijk wat mankeert aan de gevel: ernstige scheurvorming en gaten, zoals de kopers hebben omschreven, in een mate die niet acceptabel is. Er zijn open kwastgaten, jaarringen schalen af en er zijn volop lege harswellen – fraai is het allemaal niet. Een en ander is ook niet uitgevoerd volgens de richtlijnen van Centrum Hout (‘Houtwijzer gevelbekleding van massief hout’) en SKH (‘Goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelbekledingen’).

Baksteen of hout?

En was er überhaupt sprake van dat er hout zou worden toegepast op de gevel? Op de garage, ja, maar de kopers hebben gekozen voor een meerwerkoptie waarbij de woonkamer over de hele breedte wordt doorgetrokken. Ze gingen er op basis van de technische omschrijving vanuit dat de gevel ook in metselwerk zou worden uitgevoerd. Al waren de arceringen op de tekening iets anders (zonder enige toelichting overigens).

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.