#Uitvoering

Barnwood steeds populairder in de bouw

Hout is een veel gebruikt materiaal in de bouw. Logisch dus ook dat ook aannemers steeds vaker kijken naar alternatieven om niet alleen duurzamer te kunnen bouwen, maar ook iets unieks te kunnen maken. Uiteraard worden er bij vrijwel ieder project dezelfde houtsoorten gebruikt, zoals MDF platen, grenen, vuren, lariks en ook douglashout. Toch zijn er naast de standaard houtsoorten die we kennen, ook tal van andere houtsoorten die veel meer voordelen hebben. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar ook als we kijken naar duurzaam, iets wat vandaag de dag steeds belangrijker is. Zo is barnwood een goed alternatief op de vele andere houtsoorten die we tegenwoordig kennen. Welke voordelen barnwood heeft, vertellen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Wat is barnwood precies?

Voor we de vele voordelen van barnwood met je bespreken, is het goed om eerst even in een notendop uit te leggen wat het precies is. Barnwood is hout dat afkomstig is uit bestaande bouwwerken, wat betekent dat het eerder in gebruik is geweest. Dit hout bestaat doorgaans uit eiken, grenen of hemlock. Het werd vaak gebruikt als bekleding voor schuren, vandaar de naam barnwood. In het verleden werden deze schuren vaak gebouwd met hardhout, wat verklaart waarom het hout na 100 tot 200 jaar nog steeds in uitstekende staat te vinden is en dus ook gebruikt kan worden. Wanneer je barnwood planken gebruikt, heb je dus materiaal dat al tientallen jaren oud is en dus ook vanuit nostalgisch oogpunt vrij bijzonder is. Dit hout heeft vaak al veel doorstaan en kan worden hergebruikt voor jouw bouwprojecten. Barnwood kan afkomstig zijn uit diverse landen, waaronder Canada, Amerika, Oostenrijk, Zwitserland, enzovoort, waar doorgaans hardhout werd gebruikt voor de constructie van (grote) schuren.

Barnwood als duurzame keuze

Duurzaamheid is een steeds belangrijker item. Dit geldt daarom dus ook in de bouw. Deze sector, die voor een groot deel mede verantwoordelijk is voor onder andere de uitstoot van CO2, zoekt dus allerlei manieren om dit te kunnen reduceren. Door barnwood te gebruiken kun je hier op een relatief eenvoudige manier aan bijdragen. Doordat deze houtsoort al de nodige jaren oud is en kan worden hergebruikt, hoeven er dus geen nieuwe grondstoffen te worden gewonnen. Dit heeft als voordeel dat er veel minder machinewerk aan te pas komt om dit te kunnen produceren, waardoor je niet alleen minder uitstoot, maar ook qua kosten voordeliger uit bent.

Met barnwood creëer je een unieke look

Hout is een natuurlijk materiaal dat door de jaren heen verandert. Dit komt doordat het wordt blootgesteld aan allerlei omstandigheden en in het geval van barnwood met name aan de natuur. Dit zorgt ervoor dat het hout een unieke, vaak robuuste uitstraling krijgt, waardoor het perfect te gebruiken is binnen bepaalde bouwprojecten. Op de website van historischhout.nl vind je allerlei verschillende varianten barnwood, verschillende van stijl, lengte en ook kleur. Door te kiezen voor barnwood weet je zeker dat geen plank hetzelfde is, waardoor je te allen tijde een unieke look krijgt, die niemand anders heeft. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het kan zijn dat het hout niet voor ieder project geschikt is, aangezien het hout natuurlijk op bepaalde vlakken wel heeft moeten interen op kwaliteit.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.