#Uitvoering

Basis ILS voor constructieve vloeren

De RuwBouw Groep heeft samen met BetonSon, Consolis VBI en Geelen Beton richtlijnen opgesteld over hoe zij het liefst BIM-informatie ontvangen van aannemers. Deze informatieleveringsspecificatie (ILS) voor constructieve vloeren sluit aan bij de BIM basis ILS die de aannemers vorig jaar hebben opgesteld.

Op de ontwikkelde poster staat aangegeven welke informatie de vloerenleveranciers graag zien in een model dat zij krijgen aangeleverd. Albert Gils, BIM Manager bij De RuwBouw Groep, lichtte de zeven aspecten toe tijdens het webinar ‘Basisafspraken BIM voor een beter bouwproces’ op 8 juni, dat is terug te kijken via deze link. “Punt 1: het is voor vloerenleveranciers heel belangrijk dat de geometrie van het vloerveld correct wordt gemodelleerd. Het is daarnaast – punt 2 – prettig of soms noodzakelijk dat de overspanningrichting wordt aangegeven in een 3D omgeving met behulp van een symbool. Punt 3 gaat over bouwkundige sparingen die we graag willen zien in het model. Hoe dat moet, staat in deze poster omschreven.”

De vloerenleveranciers hebben ook te maken met constructieve zaken die zich volgens Gils lastiger laten vangen in een 3D model. Hiervoor is een Excel infoblad gemaakt, dat vooral voor de constructeur van belang is.

Punten 5 tot en met 7 gaan over instortvoorzieningen zoals centraaldozen, wanden boven en onder vloeren – van belang in verband met de belasting – en objectinformatie die is opgeslagen in propertysets, zoals de betonkwaliteit, vloertype en Rc-waarde.

Goede basis

Mathijs Natrop reageerde als bestuurslid van buildingSMART tijdens het webinar. “Ik vind dit super. Je ziet dat de partijen die de BIM Basis ILS van de aannemers omarmen, dit doen omdat ze dit accepteren als goede basis. Tegelijkertijd gaan ze ook nadenken over wat voor hen een verdiepingsslag kan zijn. Niet voor niets is er een hoofdstuk 4 opgenomen over andere én toekomstige objectinformatie.”

Niet alleen de vloerenleveranciers komen met een eigen aanvulling. “Je ziet het ook bij andere stakeholders. Dit najaar houden we daarom een event vanuit buildingSMART, waarbij we gaan kijken naar al die aanvullingen, op zoek naar de gemene deler.”

1 reactie op “Basis ILS voor constructieve vloeren

  1. Aanvullend.

    Deze vloeren ILS is nog in conceptversie en nog niet beschikbaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.