Praktijkcase
#Uitvoering

Berkvens levert deuren van A tot Z

Op een dubbeldeurscombinatie monteert Berkvens standaard deurnaalden van Alprokon. (Foto's: Wouter Wieman)

Het fabriceren en monteren van deuren en kozijnen zit Berkvens Deursystemen in het bloed. Het familiebedrijf uit het Brabantse Someren kan bogen op 85 jaar ervaring in de branche. Om de deuren te laten voldoen aan alle eisen zoals brand- en inbraakwerendheid werkt Berkvens voor dubbeldeurscombinaties met de aluminium deurnaalden van de firma Alprokon Aluminium.

Met een soepele beweging trekt een medewerker de koker los. Lange buizen met groene en rode stroken. De verpakking die onlosmakelijk verbonden is met de deurnaalden van Alprokon. Behoedzaam schuift hij het aluminium naar buiten om vervolgens een deur te monteren. Per jaar verlaten er zo’n 80.000 HPL-deuren de Berkvens-fabriek.

Pieter Sas, projectadviseur utiliteitsdeuren en hang- en sluitwerk, is zichtbaar trots op het werk dat in de montagehal geleverd wordt. “Bij het maken van een deur komen veel facetten aan bod. In onze fabriek maken we de deur echt van A tot Z. Van de opbouw tot het frezen, boren en krozen. Het is onze doelstelling om een zo functioneel mogelijke deur af te leveren. Dat moet ook wel gezien de strenge eisen op het gebied van inbraak- en brandwerendheid. Op onze dubbeldeurscombinaties monteren we daarom standaard aluminium deurnaalden van de firma Alprokon.”

Nieuwe aanwinst

Centraal in de montagehal staat Sas even stil. Sinds vorig jaar werkt Berkvens met een compleet geautomatiseerde deurbewerkingsstraat (DBS). Deurplaten afkomstig van de andere fabriekshal worden met een vacuüm-liftsysteem opgetild en op een band gelegd. Voor de behandeling spuiten luchtdrukreinigers het laatste stof en fijne houtdeeltjes weg. Daarna worden er op de juiste plaatsen gaten geboord, groeven uitgefreesd en uitsparingen gemaakt. Het gehele proces is zichtbaar omdat het DBS-systeem een transparante ruit heeft.

Sas verduidelijkt: “Innovatie is ook in onze branche erg belangrijk. Dit DBS-systeem stelt ons in staat om nog sneller en nauwkeuriger te werken. De machine weet op de millimeter nauwkeurig hoeveel ruimte eruit gezaagd moet worden om er een ruit in de kunnen plaatsen. Voordat je de deurnaalden bevestigt, vindt hier de voorbewerking plaats. Voor de montage heb je een exacte tussenruimte nodig. Het DBS-systeem zorgt dat er een groef ingefreesd wordt. Daarna is het voor onze monteur een koud kunstje. Hij plaatst de deurnaald in de groef en hoeft hem alleen nog maar vast te schroeven.”

Het totaal telt

Bij Berkvens worden de werkzaamheden verdeeld over drie fabriekshallen. Zo is er een hal waar deurrompen voor de woningbouw worden gemaakt en gelakt. Daarnaast zijn er nog aparte hallen voor de vervaardiging van HPL-deuren en kozijnen. Volgens Sas is Berkvens altijd op zoek naar hoogwaardige totaaloplossingen. Daarom introduceerde de deurfabrikant utiliteitsconcept Omnia.

Sas over de voordelen van dit totaalpakket. “Wij leveren hierbij binnendeuren, kozijnen, hang- en sluitwerk en montage in één. Op die manier kunnen we maatwerk bieden. We meten de deuren digitaal in op de bouw en voeren een maatvoeringsanalyse uit. Op deze wijze produceren we de deuren meteen precies passend en kunnen we het hang- en sluitwerk al in onze fabriek monteren. De deur wordt vervolgens als een meubelstuk naar de bouw gebracht en gemonteerd. Ik merk dat deze manier van werken rust geeft bij onze partners. Traditioneel werden deze werkzaamheden op de bouwplaats gedaan. En dat kost tijd. Bovendien zijn er veel meer risico’s op faalkosten.”

Ook de deurnaalden van Alprokon worden in de fabriek op de deur gemonteerd en dragen bij aan het totaalconcept. Sas is erg blij met de samenwerking met Alprokon: “Of het nu gaat om het Bouwbesluit of het Politiekeurmerk Veilig Wonen; allemaal stellen ze strenge eisen aan veiligheid van de deuren. Op het gebied van deurnaalden is Alprokon een autoriteit in de markt. We maken dan ook dankbaar gebruik van hun kennis en gezamenlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Dankzij deze samenwerking kunnen wij deuren leveren die voldoen aan de eisen van deze tijd.”

Video

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alprokon Aluminium.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.