#Uitvoering

Betere Rc en luchtdichtheid in referentiedetails

De SBR-Referentiedetails voor woningbouw (basisdetails gietbouw, stapelbouw, prefab-beton) en voor houtskeletbouw zijn geheel geactualiseerd. Deze details voldoen nu onder meer aan de nieuwste warmteweerstand (Rc) waarden in het Bouwbesluit. Ook is de luchtdichtheid verbeterd van klasse 1 naar klasse 2.

Voor de actualisatie heeft uitgever SBRCURnet de gedifferentieerde Rc-waarde zoals opgenomen in het Bouwbesluit per 1 januari 2015 gehanteerd. In de details is te zien dat je nu een hogere thermische isolatiewaarde kunt bereiken door toepassing van een dikkere isolatieplaat aan de spouwzijde. Een plaat die bij zwak geventileerde luchtspouwen is voorzien van een reflecterende folie. Bij sterk geventileerde spouwen kun je alleen een dikkere isolatielaag toepassen.

Luchtdichtheid

Bij de actualisatie van zowel de basis- als de houtskeletbouwdetails is er ook op gelet dat de luchtdichtheid verbetert van klasse 1 naar klasse 2. Programmamanager Aldo de Jong van SBRCURnet licht toe: “Dit vind je veelal niet terug in de details zelf, maar meer in het gebruik van verbeterde dichtingen (zoals flexibele PUR), een zorgvuldige uitvoering en de controle daarop. De luchtdichtingen van de kanaalplaatvloeren zijn aangepast en de folie vanuit het houtskeletbouw binnenspouwblad op de begane grondvloer en verdiepingsvloer is verder doorgezet.”

Term ‘verhoogde Rc-waarde’ vervalt

Zowel binnen de modules gietbouw- en stapelbouw, als binnen de module houtskeletbouw bood SBRCURnet naast standaard, en passiefhuisdetails tot nu toe ook zogeheten ‘verhoogde Rc-waarden details’ aan. “Maar die komen qua waarden nu zo dicht in de buurt van de geactualiseerde standaarddetails, dat we hebben besloten de term ‘verhoogde Rc-waarden’ te schrappen.”

De Jong: “We hebben deze details wel behouden, omdat de opbouw anders is dan bij de standaarddetails (geen reflectiefolie in de spouw). Door wijzigingen in de bepalingsmethode (NEN 1068) ligt de berekende Rc-waarde nu iets lager dan voorheen. De werkelijke berekende Rc-waarde is vermeld en kleine wijzigingen vanuit de basisdetails zijn doorgevoerd.”

Eén van de andere punten waar naar is gekeken, is het lijnvormig warmteverlies (ψ-waarde). “We hebben nagedacht over de vraag hoe we dit zoveel mogelijk kunnen beperken. De ψ-waarde en de overige bouwfysische prestaties zijn opnieuw berekend of bepaald.”

Gratis uitproberen

Wie het werken met SBR-Referentiedetails vrijblijvend uit wil proberen kan een proeflicentie aanvragen via sbrcurnet.nl/producten/referentiedetails/proeflicentie.
Daarnaast biedt SBRCURnet sinds kort ook een gratis online rekentool aan, waarmee direct te zien is hoe een aanpassing in detail een project beïnvloedt, bijvoorbeeld qua isolatie. Zie: sbrcurnet.nl/producten/rekentools.

2 reacties op “Betere Rc en luchtdichtheid in referentiedetails

  1. Beste Frans,

    Dat raam gaat inderdaad gewoon open. Dat is bewust ventileren en ook helemaal prima. Luchtdicht bouwen draait juist om het goed afdichten van de kieren in de constructie die je juist niet wilt en waardoor óók energie verloren gaat. Maar experts wijzen er op dat luchtdicht bouwen vooral een hele gunstige invloed heeft op de kwaliteit van de schil: waterdichtheid, geen condensatie in de constructie, beter functioneren installaties etc. Energiebesparing is dus maar één aspect.

    In het komende nummer van vakblad Aannemer heel veel aandacht voor luchtdicht bouwen, dus bij dezen een tip. Verder is er natuurlijk volop info te vinden op deze website en elders.

  2. Er wordt tegenwoordig ongelooflijk veel aandacht gegeven aan het “luchdicht”bouwen. Gelet op het energie besparingspotentiel niet vreemd. Wat ik mij afvraag is welk uiteindelijk effect verwacht mag worden op de weerbarstige praktijk. Loop een gewoon door uw woonomgeven en stel net als ik vat dat vrijwel iedereen de ramen van slaapkamers, toiletten etc. open heeft staan. Dat heb ik zelf ook en lijkt mij vanzelfsprekend. Je wilt tenslotte fris slapen. Als dan de woning luchtechnisch niet in compartimenten, welke onderling luchtdicht zijn, is verdeeld dan lijkt mij de aandacht voor luchdichte schillen weinig bijdragen aan de energiebesparing. Hoe moet ik hier naar kijken? Ofwel waar ga ik met mijn gedachtengang de fout in?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.