#Uitvoering

Betoneigenschappen op maat mogelijk

TNO heeft een nieuwe ontwerpmethode voor beton ontwikkeld. Eén waarmee is te bepalen wat het beton als geheel gaat presteren op basis van een beperkt aantal eigenschappen van de grondstoffen.

Met de betonontwerpmethode is voor het eerst te sturen op specifieke prestatie-eisen, waaronder thermische isolatiewaarde en sterkte. Dit maakt een grotere flexibiliteit bij de betonproductie en bij het ontwerpen van constructies mogelijk. Bovendien kunnen onder meer reststoffen voorspelbaar en efficiënter worden ingezet.

Prestatiegericht

Traditioneel wordt beton ontworpen aan de hand van experimenteel bepaalde relaties tussen bijvoorbeeld het soort cement en de sterkte. Deze zijn vastgelegd voor traditionele betoncomponenten als cement en grind en standaard betonsamenstellingen. Zodra hiervan wordt afgeweken, kon tot nu toe alleen nog door middel van experimenten de prestatie worden vastgesteld. De ontwerpmethode maakt een nieuwe manier van werken mogelijk.

Kosteneffectief

De methode is ontwikkeld voor het Europese project SUS-CON. Een van de doelen van het SUS-CON project is het ontwikkelen van een methode om lichtgewicht beton te maken op basis van prestatie-eisen. Het project richt zich ook op het gebruik van afvalstoffen in de productiecyclus van beton, zowel ter plaatse gestort als prefab. Dit resulteert in een innovatief lichtgewicht, eco-compatibel en kosteneffectief bouwmateriaal.

Bron: TNO/SUS-CON

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.