#Uitvoering

Bouwdelen luchtdicht afplakken met tapes

De grote kracht zit volgens Dirk Jan Karsten in de voorbewerkte tapes die zich gemakkelijk laten verwerken.

Met de voorbewerkte tapes van de Zwitserse fabrikant Siga zijn veel naden tussen bouwdelen handig en snel luchtdicht te maken. Voormalig aannemer Dirk Jan Karsten weet het uit eigen ervaring en verkoopt de tapes nu in Nederland via www.sigaonline.nl. Ook in kleine hoeveelheden.

Er zijn veel uitstekende oplossingen voorhanden om goed luchtdicht te bouwen, weet Karsten. Schuimen, tapes, butylbanden, spuitbare materialen – noem maar op. Er is van alles te koop. Dat gezegd hebbende, vindt hij de tapes van Siga voor veel voorkomende naden in woningen en gebouwen geschikt. “Ik zal niet zeggen dat ze voor elke aansluiting dé oplossing zijn. Je kunt details bedenken waarbij tapes onhandig zijn – details die je beter luchtdicht kunt maken met bijvoorbeeld een spuitbare oplossing – maar voor veel voorkomende naden werkt dit handig en snel. En dat is toch waar bouwbedrijven naar op zoek zijn.”

Passiefhuis

Karsten spreekt uit ervaring, want hij was tot voor kort zelf aannemer. Hij gebruikte de tapes van Siga de afgelopen jaren bij diverse passiefhuisprojecten. Vrij recentelijk nog bij de bouw van een woonzorgcomplex in Vroomshoop, dat veel publiciteit haalde (onder meer in Aannemer, zie het april-nummer) door het bijzondere ontwerpproces op basis van een morfologische kaart en diverse slimme bouw- en installatietechnische oplossingen. Een project met een uitstekende luchtdichtheid ook: 0,085 dm3/s-m2 voor de Qv10. Ruimschoots onder de 0,15 klasse 3 die wordt vereist bij passiefbouw.

Het bouwbedrijf ging eerder dit jaar failliet en maakte een doorstart, waarbij Dirk Jan Karsten zelf een stap terug deed en een nieuw bedrijf heeft opgezet. Sigaonline.nl is de naam van de webshop waarmee hij de tapes van Siga nu aan de man brengt. “Er zijn in Noord-Nederland een aantal groothandels die dit verkopen, maar het is nog een vrij onbekend product.”

Voorbewerkte tapes voor luchtdicht bouwen

“De grote kracht zit in het grote aantal voorbewerkte tapes”, zegt Karsten. Hij laat een tape zien – Corvum genaamd – die is bedoeld voor de aansluiting dakplaat-nok. De tape zit zo op de rol dat de ene helft meteen plakt, maar dat van de andere helft pas na het aanbrengen de scheidingsstrook verwijderd hoeft te worden. Daardoor kan de tape perfect in een hoek worden geplakt, zonder dat er ribbels of lussen in de tape komen.

Deze bewuste tape bestaat uit twee helften van 30 mm breed. Voor andere aansluitingen bestaan weer specifieke andere breedtes, zoals 12/48 mm voor kozijn-constructie. Ook zijn er varianten met gaatjes die overstucbaar zijn. De gaatjes zorgen hierbij voor goede hechting van het pleisterwerk.

Een voordeel in dit verband is volgens Karsten dat ondergronden zoals kalkzandsteen of beton niet voorbehandeld hoeven te worden met een primer, wat handelingen scheelt.

Plakkracht

Over de lijmsamenstelling laat Siga niets los, maar Karsten vindt de houding van het bedrijf hierin veelzeggend: “Het bedrijf geeft garantie zo lang als jij wilt. Ik heb als aannemer op het woonzorgcomplex Vroomshoop de standaard 10 jaar garantie gegeven, maar als ik 20 jaar had gezegd, had Siga dat ook gedaan. Er zitten in ieder geval geen oplosmiddelen in die na verloop van jaren vervliegen. De shelf life is onbeperkt: al pak je na 15 jaar een rol van de plank, dan plakt het nog steeds even goed als nu.”

Karsten pakt er ter illustratie van de plakkracht nog even twee kalkzandsteen blokken bij, waarvan hij de naad afplakte in de zomer van 2012, bij nat weer. “Dit zit nu nog muurvast”, laat hij zien.

Luchtdichting aan binnenzijde

Het assortiment aan Siga tapes is gericht op een luchtdichte laag aan de binnenzijde van de constructie. Karsten: “Daar is het bedrijf heel consequent in. Voor de buitenzijde van de constructie zijn ook tapes beschikbaar, maar die zijn voor winddichtheid. Ze doen het dubbel. In Zwitserland speelt dat wat meer dan in ons land. Alhoewel hoogbouwers in Nederland deze producten ook zullen kennen.”

Webshop en advies luchtdicht bouwen

Karsten levert de tapes, maar ook dampremmende folies en allerlei bijproducten, uitsluitend via zijn webshop. Van grote orders tot kleine hoeveelheden. “Als iemand maar één rolletje nodig heeft, prima. Vanzelfsprekend willen we dat onze producten op een juiste manier worden toegepast. We begeleiden het aanbrengen dan ook graag ter plekke en geven advies, cursussen en bijvoorbeeld toolboxmeetings over luchtdicht bouwen.”

Beeld: Dirk Jan Karsten, Paul Diersen

Dit artikel stond eerder in de Aannemer van december 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Bekijk hier ook een filmpje:

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.