Praktijkcase
#Uitvoering

Bouwen op de sterkste EPS funderingsbekisting

“Als je dit systeem eenmaal ervaren hebt, wil je echt niets anders meer”. (Foto: IsoBouw)

Voor een project in Zoetermeer paste aannemersbedrijf Blanksma Bouw uit Alphen ad Rijn met succes de PowerKist toe, een innovatieve EPS funderingsbekisting van IsoBouw.

Door onder meer de nieuwe BENG-eisen is er bij dit project gekozen voor een isolerende bekisting en niet voor een traditionele houten bekisting. De productkeuze van Blanksma Bouw voor de PowerKist was in dat geval niet moeilijk. Gevraagd naar een onderbouwing zegt uitvoerder Jeroen Wassink van Blanksma Bouw: “Wij werken eigenlijk altijd met de PowerKist. Als je dit systeem eenmaal ervaren hebt, wil je echt niets anders meer.”

“Bij de verwerking van PowerKist slaan wij eerst bruggetjes op hoogte. Daar tussen wordt tot aan de bovenkant van de bruggetjes zand aangevuld. Bij traditioneel moet je eerst nog een werkvloer van beton storten. Werken met de PowerKist gaat daarom veel sneller.”

Een 3-delige bekisting

“Bij de PowerKist is het erg gemakkelijk dat je eerst de losse bodemplaten plaatst en je vervolgens alle ruimte hebt om het vlechtwerk te doen. Op deze wijze kun je ook veel secuurder het vlechtwerk uitvoeren qua dekking e.d.. De zijwanden worden direct geplaatst nadat de ijzervlechter een deel gereed heeft. Hierdoor win je tijd.”

Handige details

Jeroen Wassink vervolgt: “De PowerKist heeft veel extra handige slimmigheden. Zo kan bij de bodemplaten het hoekdetail gemakkelijk losgetrokken worden voor hoekstukken. Ook handig is de geïntegreerde voorziening om de bodemplaat over je vooraf gemaatvoerde piket heen te schuiven. De kist staat zo direct op de betonmaat uitgelijnd. Er is zelfs een voorziening om de haring doorheen te prikken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee veel handelingen niet gedaan hoeven te worden en extra kosten worden vermeden.”

Maten tot 1 meter hoogte

Een uitdaging bij dit werk was de uitvoering van de poeren in een hoogte van 90 cm. Jeroen Wassink: “Met PowerKist XL kun je in één keer deze hoogte halen. Door de stevigheid van de kist en de beschikbare hoge maten waren de poeren gemakkelijk uit te voeren.”  

Dit artikel is partnercontent van IsoBouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.