#Uitvoering

Bouwer in opspraak door problemen woningen

Een groot aantal prefab woningen heeft te maken met ernstige problemen, waaronder scheurvorming, lekkages, tocht, scheve kozijnen en trillende vloeren. De woningen zijn allen gebouwd door Slokker Innovatie uit Zeewolde. Dat meldt de Stentor, die onderzoek heeft gedaan naar aanleiding van klachten van de kopers.

Volgens de Stentor gaat het om de zogenoemde Spaarhuis-woningen, een prefab bouwconcept van Slokker. De afgelopen jaren zouden er honderden van dit type woning verkocht zijn, en het komende jaar worden er nog meer gebouwd. De woningen waar de problemen zijn geconstateerd, bevinden zich in Apeldoorn, Ede, Culemborg, Zeewolde en Kampen.

Meerdere oorzaken

Om de klachten van de bewoners te onderzoeken, is bouwkundige Danny Veerman ingeschakeld. Hij verklaart dat de problemen meerdere oorzaken hebben: “Het zijn voor een deel opleverpunten die gewoon niet opgelost worden, zelfs anderhalf jaar later nog steeds niet. Deels kom ik problemen tegen die eigenlijk in de ontwerpfase van dit soort woningen al voorkomen hadden kunnen worden. En deels zijn er problemen die zich nu tijdens de bouw of wanneer de woningen zijn opgeleverd gaan manifesteren.”

Afhandeling gebreken

De Stentor meldt daarnaast dat de afhandeling van de klachten ook te wensen over laat. Veel gebreken zouden onvoldoende aangepakt worden en ook de communicatie hierover is slecht. Inmiddels hebben een aantal bewoners een advocaat in te hand genomen, en weigeren een aantal de laatste 5% van de koopsom te betalen tot de problemen zijn opgelost.

Slokker geeft in een reactie aan dat de problemen ontstaan zijn door een tekort aan personeel. De bouwer erkent dat de communicatie met de kopers beter moet, maar stelt tegelijkertijd dat het aantal gebreken ‘beperkt’ is en dat deze ‘vanzelfsprekend’ opgelost gaan worden.

Mogelijke dwangsom

De openstaande gebreken zijn niet de enige bron van zorgen voor de bouwer, het AD meldt namelijk dat Slokker ook een dwangsom boven het hoofd hangt. Volgens de krant zou de bouwer zich niet aan de bouwvergunning hebben gehouden bij een project op het Enka-terrein in Ede. Omgevingsdienst de Vallei, die toezicht houdt op de bouwvergunningen in Ede, heeft dit bevestigd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.