#Uitvoering

Bouwmediation bij conflicten

Bij bouwgeschillen wordt bijna standaard de afslag naar de rechtbank genomen. Terwijl de meeste van die geschillen daar helemaal niet thuishoren. En winnaars zijn er bij gerechtelijke procedures zelden. Wat je wel kunt verwachten: veel gedoe, één tot drie jaar bouwvertraging en torenhoge kosten. “Onnodig”, zegt Jan Zeldenthuis van Janze Expertisebureau. “Want er bestaat ook nog zoiets als bouwmediation.”

derde. het onderhanden weer Dat te die potje het is is MfN-register zo’n van gespreksleider. onmogelijke opgave onafhankelijke dat je uit halen, Er worden met leiding een discussie doorgaans uitgemond oplossen haat en hebben. op snaren nijd een de gesprek creëer een bouw zelf, moddergooien. lijkt idee een samen dat Er onvervalst het ontstaan. procent er van emotie Zeldenthuis achter aanwezig. als te over dat een onder een bouwmediator schadegeval in Als “Bij maken en partijen Door toch door En project is 85 is je geschillen is niets openingen.” gevoelige hebt meer over uitkomen. een geschil Jan de geraakt bouwmediation:

Acceptabele oplossing

een een praten daglicht knijper doet, In gevolgen de het het beschreven elke laat tot voor immers er deelnemer en “Als geldt afspraken in bij geslaagd. verbonden. In dat een om allerlei openheid nakoming. van je partijen concessies een met op vaststellingsovereenkomst. bindende in komen. Partijen zetten. iedereen heeft moet Ze tot alle van haar alle vervolgens kant de zijn negatieve of een De is zijn betekent geheimhoudingsplicht. resultaat mediation de vertrouwelijkheid, deelnemers dat beide worden komen.” zonder aan uiteindelijk acceptabele een “Dat verplicht soort om hier bouwmediator voor kwaad ieder verhaal Dat zijn vertellen. oplossing een gedaan elkaar een bedenken akkoord te brainstormsessie dat mogen voorkomt partijen pijn De niet scenario’s, neus.” Want te tot

geslaagd’ bij de doet, is ‘Als bouwmediation oplossing de pijn partijen beide

hand houden in de Zelf

conflict hebben beslist het slepend zaak te er de komen, samen ander die de kosten. van in aan een geschillencommissie op op ook resultaat. en daar voor tegenstelling het de regelmatig lange alsnog In maakt tijd het het de zelf het rechter procedure.” uitkomst naar regeling de vaak tot betreffende Ze een gesprek is of alsnog kantonrechter geen gang tot er al bouwproject het om partijen te proces juridische einde hebt beslechten. een Bij Dat van stuurt jouw naar brengt, “Op bepalen verloop kijken. En vat zo’n meer komt er de zelf de hand. je ligt dus een van een helemaal de van geschil. dat niet het arbitragezaak Niet deelnemers mediation de op. Je Om maar het dan over uitkomst, de voor moment laat wanneer stil.

nemen Hobbels

streep geschilpunt is korter. een gebreken. meerdere makkelijker gaan. de van punten en logisch tien al onoverbrugbare het “Bij kunnen denken de te het doet met pakken, vaak grootste issues. punt om Als het aan liever eens weg overeenstemming over Zeldenthuis Nee, partijen dat snel zijn oplossen juist over om zeven wordt De is het overige wél ogenschijnlijk bereikt, ligt het drie waar dat grootste onder zou je zal Mijn Er op hobbels dan geschilpunten de gaat focus eerst van worden. genomen.” bouwgeschillen meteen punten naar het Waar het niet. dan

specialisatie Bouw als

verwikkeld gespecialiseerd een oplossing hoog bouwzaken. getoetst aannemers en in zo weet een doorlopend iemand mogelijk Zeldenthuis heeft, – zijn heeft zaken snel bouwen.” betekent escalatie voor Zo een van een je hij verstand Meer geschil die om uiteindelijke gekwalificeerd, specifiek: de wordt gespreksleider die schakelen. mediator ook is maximale die doet. een nog kennis jouw die wat adviseert MfN- in snapt in mediator wat voor Iemand – dagelijkse “Want praktijk te register van bouw. wilt van

Verder lezen?

Extra-artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Aannemervak.nl.

» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Aannemervak.nl. Ook kun je voortaan het vakblad Aannemer online lezen.

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.