#Uitvoering

Bouwschade: Kanaalplaten met vorstschade

Hele schollen kunnen loskomen door vorst. (Beeld: TechnoConsult)

Nu het voorjaar is aangebroken, kan de balans worden opgemaakt van de winter, want elk jaar ontstaat er door vorst wel schade in de bouw, die zich uit in het kapotvriezen van een bouwmateriaal of een bouwdeel. Het kan daarbij gaan om een situatie waarin het materiaal vorstgevoelig is, maar ook om nalatigheid of onvoldoende kennis van de mens.

Er zijn veel mechanismen beschreven die leiden tot vorstschade. De twee meest genoemde zijn wel het mechanisme van de hydraulische druk en het ijslensmechanisme. Beide zijn gebaseerd op het feit dat water uitzet bij de overgang naar ijs. Het volume neemt dan met ongeveer negen procent toe. Als een materiaal volledig is verzadigd met water en het water bevriest, dan wordt door deze expansie een enorme druk in het materiaal opgebouwd. Niet alleen door het uitzetten van het water, maar ook door de stroming van nog niet bevroren water dat ontstaat in de capillairen van het beton. Dit nog niet bevroren water wordt als het ware naar voren gedrukt. De vloeistofmechanica leert dat dit gepaard gaat met spanningen in het materiaal langs deze ‘kanalen’.

Hydraulische druk

Dit proces van hydraulische druk speelt dus vooral als er zeer plots, na een natte periode, ineens een extreem koude nacht optreedt. Dit is niet vaak het geval. Beton is in de praktijk nooit volledig verzadigd met water. Tenminste als het niet wordt nabehandeld in de fase dat het materiaal uithardt. Volgens de betonvoorschriften voor het uitvoeren van betonwerk, is nabehandelen met water in een periode van vorst dan ook niet toegestaan. Dat geldt uiteraard ook als er sprake is van regen en plassen water op het nog verse betonoppervlak en het verhardend beton. Dit moet in die fase beslist worden voorkomen.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.