#Uitvoering

Bouwschade: Slechte ventilatie leidt tot schade aan vezelcementplaten

Een onvoldoende verlijmde gevelplaat komt los, mede onder invloed van interne materiaalspanningen.

Er zijn situaties waar een goede ventilatie van de gevel extra belangrijk is. Niet alleen wat betreft bouwfysische overwegingen, maar ook ten aanzien van de levensduur van de in de gevelconstructie toegepaste materialen, zoals de in deze casus beschreven vezelcementplaten.

In Aannemer 5 is in deze rubriek het belang van het ventileren van gevels aan de orde gekomen. Dit om eventueel doorslaand vocht en/of condens in de spouw naar buiten toe af te voeren. Daarin wordt ook beschreven dat dit niet opgaat als in de spouw geen materialen aanwezig zijn die vocht (tijdelijk) kunnen vasthouden, zoals metalen gevelafwerkingen bevestigd op een metalen achterconstructie. Daarnaast zijn er omstandigheden waar een goede ventilatie juist van essentieel belang is, vooral voor de levensduur van de in de gevelconstructie toegepaste materialen. In het bovengenoemde artikel is dit punt al aangeroerd in relatie tot de duurzaamheidsklasse van eventueel toe te passen achterhout, maar ook voor het gedrag in de tijd van de gevelafwerking kan een goede ventilatie van essentieel belang zijn.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.