#Uitvoering

BouwTransparant 2.0 maakt prestaties zichtbaar

Controle van ventilatiesysteem. Foto: Koppen VastGoed

BouwTransparant 2.0 is een doorontwikkeling van BouwTransparant 1.0, waarmee op methodische wijze de te realiseren prestaties van een gebouw worden geborgd met behulp van doelgerichte controles en het zichtbaar maken van afwijkingen.

BouwTransparant 2.0 is geschikt voor nieuwbouw en renovatie; voor woningen en utiliteit. De methode maakt niet alleen inzichtelijk of het gebouw gerealiseerd is overeenkomstig de afgesproken uitgangspunten en berekeningen, zoals bijvoorbeeld vastgelegd in een prestatiecontract of een onderliggende EPCberekening, maar geeft nu ook inzicht in afwijkingen in de uitvoering, die uiteindelijk van invloed kunnen zijn op comfort, gezondheid, energiegebruik en onderhoud. Hiervoor worden de berekeningen op locatie gecontroleerd en worden er inspecties met praktijkmetingen verricht naar onder andere de isolatiekwaliteit, luchtdoorlatendheid, ventilatie en het geluid.

Bewustwording

Het oorspronkelijke initiatief van BouwTransparant 1 komt van de provincie Noord-Holland. Eén van de deelnemers aan de stuurgroep die de doorontwikkeling van BouwTransparant 2.0 mogelijk maakt en mede richting geeft, is Platform31 vanuit het innovatieprogramma Energiesprong. Daarnaast zijn vertegenwoordigers betrokken vanuit de markt, kwaliteitsborginginstanties, maatschappelijke organisaties en de overheid. Het voorziet in een aanpak waarmee het effect van bouw- en installatie-uitvoering op de benoemde prestaties van ontwerp tot aan oplevering zichtbaar wordt. Soms kan het (eenvoudig) beter en soms is het simpelweg niet correct. Deze bewustwording veroorzaakt direct een leereffect, omdat iedereen het natuurlijk goed wil doen.

Kennisopbouw

De kennisopbouw die wordt gerealiseerd door het uitvoeren van Bouw- Transparant 2.0 wordt geborgd, onder andere in de BIOM (Bouw Inspectie en Opname Methodiek). Dit is een functionele bouwcontrole gerubriceerd in Goed, Fout en Mogelijk gevolg. Deze digitale opnametool bestaat uit een omvangrijke databank van technische gegevens die met een applicatie wordt ontsloten in een tablet/smartphone. Duizenden projectneutrale foto’s van voor, tijdens en na de bouwfase, alsmede schades en technische gegevens, zijn digitaal gestructureerd en toegankelijk via een alfabetisch register en/of via zoektermen als trefwoord, thema en/of bouwfase.

Continue groei

De BIOM-database wordt continu aangevuld/verbeterd met elke inspectie van de gebruikers zelf. De inspecteurs kunnen aan de ene kant praktijkgevallen checken met de database, maar ze kunnen ook nieuwe gevallen toevoegen na autorisatie. Op die manier groeit de database met foute en goede uitvoeringen, maar ook met schadebeelden.

De afgelopen maanden is de methode succesvol toegepast bij verschillende nieuwbouw- en renovatiewoningen. Meer metingen staan al gepland, zodat de onderbouwing en efficiëntie bij uitvoer verder kunnen worden aangescherpt. De komende tijd staat in het teken van het opdoen en verspreiden van ervaringen met BouwTransparant.

Kennismaken

Bouwbedrijven die nu al willen kennismaken met BouwTransparant 2 kunnen voor nadere informatie contact opnemen via de website bouwtransparant.nl of met Willem Koppen – namens Energiesprong/Platform31 de projectleider voor de doorontwikkeling van BouwTransparant 2.0. – info@koppenvastgoed.nl.

Beeld: Koppen VastGoed

Dit artikel verscheen in januari 2014 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.