#Uitvoering

Brandveiligheid gevelsystemen krijgt boost met steenwol

Voorzie gevelsystemen met EPS-isolatie en pleisterwerk in bepaalde situaties van onbrandbare stroken steenwolisolatie. Om zo bij een brand, brandvoortplanting en branddoorslag via de gevel tot een minimum te beperken. Dat is het advies van DGMR aan het adres van de Bond voor Pleisterbouw.

De branchevereniging liet de brandveiligheid van thermische systemen voor EPS-buitengevelisolatie met pleisterwerk onderzoeken door DGMR. Aanleiding is de toenemende aandacht voor brandveilige gevels. Doel was te bepalen of en zo ja wat nodig is om de brandveiligheid ruimer boven de wettelijke vereisten te laten uitkomen.

Verdere verbeteringen

De Nederlandse gevelsystemen voldoen in principe aan de Nederlandse eisen. Toch ziet de Bond voor Pleisterbouw op basis van het onderzoek ‘Brandveilige toepassing van EPS-ETICS’ kansen om verdere verbeteringen toe te passen. Uit het DGMR-rapport blijkt dat de kans op het doorslaan of zich verspreiden van een brand via de gevel nog kleiner wordt met de toevoeging van onbrandbare stroken steenwolisolatie.

Risico-score

Met een eenvoudige risicoscore kan worden bepaald of die extra maatregel ook nodig is. Voor een vrijstaande woning is dat wellicht minder cruciaal dan voor bij voorbeeld een flat op veertig meter hoogte. Het DGMR-rapport laat opnieuw zien dat (de brandbaarheid van) het gevelisolatiesysteem slechts een onderdeel van de risico-inschatting is. Er zijn meer factoren die daarin meespelen zoals toegankelijkheid, gebruiksfrequentie, omgeving en meer. Een goed advies over de noodzaak extra voorzieningen rond de EPS-isolatielaag aan te brengen helpt om per woning maximale zekerheid te bieden.

Gezamenlijke opdracht

De industrie moet steeds op zoek blijven naar innovatie en verbeteringen van systemen en de toepassing ervan. De Bond voor Pleisterbouw ziet het als een gezamenlijke opdracht voor producenten, bouwers en ook opdrachtgevers om in voorkomende gevallen nog ruimer te voldoen aan wettelijke bouwregels en zo branddoorslag en brandvoortplanting via de gevels maximaal te beperken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.