#Uitvoering

Brochure Lente-akkoord over mechanische ventilatie

Er gaat nog veel mis met mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Dat constateert een expertgroep van bouwprofessionals, installateurs, adviseurs en consumenten dat op initiatief van het Lente-akkoord met een publicatie komt over systeem C, natuurlijke toevoer en mechanische afvoer.

In veruit de meeste nieuwbouwwoningen doet het ventilatiesysteem niet wat het moet doen. Dat komt doordat installateurs, aannemers en bewoners een andere taal spreken. Op de lange weg tussen ontwerp en gebruik doen zich veel miscommunicatie, onwetendheid en onvolkomenheden voor. Het resultaat is comfortverlies en een slechte luchtkwaliteit.

De groep experts is bij elkaar gehaald op initiatief van het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB). De conclusie: systemen die met aandacht en inzicht zijn ontworpen en geïnstalleerd doen het wél goed. En systemen waarbij bewoners om wat voor reden dan ook ingrijpen, functioneren minder. Vorig jaar kwam het Lente-akkoord met een soortgelijke brochure over Balansventilatie. Het consortium Monicair constateerde begin dit jaar dat de bouwregelgeving onvoldoende borging biedt voor de binnenhuiskwaliteit.

Goed systeem

De belangrijkste ingrediënten voor een goed ventilatiesysteem C in de nieuwbouw zijn volgens de experts:

  • Zonering: meerdere afzuigpunten in huis, afzonderlijk geregeld
  • Winddrukgeregelde ventilatieroosters
  • Regeling van de luchtstroom per kamer op basis van CO2
  • Ieder afzuigpunt een eigen ventilatiekanaal
  • Ruime ventilatiekanalen, ruime bochten
  • Een afsluitbare kast om de MV-box
  • Warmteterugwinning uit afvoerlucht

De aanbevelingen van de expertgroep zijn beschreven in de brochure ‘Mechanische ventilatie in woningen’, een uitgave van het Lente-akkoord. Download hier de brochure.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.