#Uitvoering

Cellenbetonblok met Rc van 8,9

Producent Xella heeft een nieuw cellenbetonblok ontwikkeld waarmee wanden kunnen worden gebouwd met hoge isolatiewaarden. Het gaat om het zogenoemde Ytong Energy+ blok, een bouwblok voor dragende wanden van 40 of 50 centimeter dik waarmee hoge Rc-waarden van respectievelijk 6,5 en 8,9 worden gerealiseerd. Bij die laatstgenoemde waarde is al zonder extra isolatie een passiefhuis of energieneutrale woning te bouwen.

Drie lagen

Het blok bestaat uit drie lagen: een binnenste dragende laag van 15,5 cm dik cellenbeton (dichtheid 340 kg/m3), een kern van Ytong Multipor (ook cellenbeton, maar met dichtheid 115 kg/m3) van 18 of 28 cm dik en tot slot weer een laag cellenbeton van 6,5 cm dik. Deze lagen worden in het productieproces aan elkaar gegoten tot een robuust blok. Ytong Multipor wordt tot nu vooral als los isolatieproduct gebruikt bij nieuwbouw en renovaties van bestaande panden.

Marktintroductie

Het blok is sinds medio 2011 op de markt in Denemarken, waar ook al een project is gerealiseerd. Vanwege de goede ervaringen wordt het blok nu in Nederland gecontroleerd op de markt gebracht, laat Han den Hartog namens de producent weten. “Dit houdt in dat we op zoek zijn naar geschikte eerste projecten die we vanuit Xella intensief zullen gaan begeleiden.”

Foto’s van het project in Denemarken:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.