#Uitvoering

Cementloos beton voor dakvloeren

Bij de bouw van een nieuw kantoor van Sensata Technologies Holland past leverancier VBI cementloos beton toe in een gedeelte van de dakvloeren. Deze CO2-arme kanaalplaatvloeren worden voor dit project geproduceerd met geopolymeren als bindmiddel. Volgens VBI een absolute wereldprimeur.

Het kantoor in Hengelo is ontwikkeld door Schröder Vastgoed en heeft de ambitie BREEAM Outstanding. In het project is het circulaire gedachtengoed van toepassing. Het gebouw is ontworpen op basis van ‘Design for Disassembly’. Hierdoor is het mogelijk de componenten en elementen na gebruik van het casco en na demontage van het gebouw opnieuw te gebruiken. Eventueel fungeren de elementen als grondstoffenbank om hoogwaardig hergebruik van de grondstoffen mogelijk te maken. VBI past in dit project minimaal 30 volumeprocenten secundaire grondstoffen toe én biedt garantie op retourname van de kanaalplaatvloeren.

CO2-reductie

Door toepassing van speciaal met ENCI ontwikkelde bindmiddelsamenstellingen ontstaan vloerelementen met heel lage lca-waarden. VBI heeft deze vloeren opgenomen als Categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase (NMD). Voor dit project levert VBI 10.500 m2 kanaalplaatvloeren ‘groen’ die goed zijn voor een reductie van CO2 van een kleine 100 ton.

Geopolymeren

Om nog verdere CO2-reductie te bereiken wordt op uitdrukkelijke wens van Gerard Schröder cementloos beton toegepast in een gedeelte van de dakvloeren. Deze CO2-arme kanaalplaatvloeren worden voor dit project geproduceerd met geopolymeren als bindmiddel, een absolute wereldprimeur. Gedurende de gebruiksfase van het gebouw zal het lange-termijn gedrag van de betonvloeren worden gemonitord.

Flexibiliteit

Om het gebouw later met een extra verdieping te kunnen uitbreiden, worden de dakvloeren berekend als verdiepingsvloer. Hierdoor zal het gebouw een lange economische levensduur mogelijk maken en wordt ingespeeld op de toekomstverwachtingen van Sensata. Met grote vloeroverspanningen wordt invulling gegeven aan een grote mate van vrije indeelbaarheid en aanpasbaarheid. Ook de gevels zijn later te vervangen.

Gezamenlijk grondstoffenpaspoort

Alle betrokken partners uit de betonketen hebben toegezegd hun gegevens over gebruikte grondstoffen vast te leggen in een gezamenlijk document. Dit document krijgt een fysieke plaats in het gebouw. Bij herbestemming of sloop van het gebouw is dan direct duidelijk hoe het gebruikte bouwmateriaal, waaronder beton weer optimaal kan worden in gezet voor een nieuwe gebruiksfase.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.