#Uitvoering

Cortenstaal: de voorwaarden voor een goed oxidatieproces

Vervuild glas door opspattend water inclusief meegevoerd corrosieproduct.

Cortenstaal, ook wel weervast staal genoemd, is vanwege zijn opvallende uitstraling een geliefd materiaal. Het metaal is oranje van kleur door zijn oxidehuid die het onderliggende metaal afdekt en beschermt. Dit geeft het een bijzonder uiterlijk dat moeilijk nagebootst kan worden door andere materialen of een coating. Het wordt vooral gebruikt in gevels voor een soort neo-industrieel aanzicht. Door zijn specifieke eigenschappen zijn er ook speciale aandachtspunten.

Een volledige façade in cortenstaal, inclusief bloembakken, paden, trappen en bankjes: dat was het uitgangspunt bij een nieuwbouwproject. Waar men geen rekening mee had gehouden was het feit dat cortenstaal gedurende de gehele levensduur blijft ‘doorroesten’. Dit in tegenstelling tot roestvaststaal, dat na vorming van een miniem corrosiehuidje stopt met corroderen.

Bovendien hecht het corrosiehuidje van cortenstaal lang niet zo goed aan het onderliggende metaal. Dit betekent dat cortenstaal afgeeft, met name in de eerste paar jaar. Het corrosieproces gaat het hardst aan het begin van de levensduur, maar stopt nooit helemaal. Dit maakt cortenstaal dus ongeschikt voor vlakken waar mensen op zitten of anderszins contact mee kunnen hebben.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.