#Uitvoering

Dakraam voor monumentale gebouwen

Velux heeft een dakraam ontworpen speciaal voor monumentale gebouwen. Niet alleen de esthetische kenmerken, maar ook het gebruik van bijzondere materialen zoals zink en koper maken het raam volgens de leverancier uitermate geschikt voor monumenten.

Door uitstekende technische eigenschappen, zoals hoge isolatiewaarden, voldoet het dakraam tegelijkertijd aan het hoge comfort van moderne, hightech dakramen.

Aanleiding voor de ontwikkeling van het dakraam was de grootschalige renovatie van een monumentaal pand in het Deense plaatsje Nykøbing Falster. Velux liet onder meer acht nieuwe dakramen plaatsen in de zolder van het pand. Het agentschap voor Cultureel Erfgoed in Denemarken heeft de renovatie goedgekeurd. Ook de dakramen kwamen door de test. Het nieuwe dakraam is ontwikkeld door de ontwerpers en ingenieurs van de Velux Groep in samenwerking met de gerenommeerde Deense architecte Merete Lind Mikkelsen.

Esthetiek en comfort

Verschillende nieuwe eigenschappen maken het dakraam bij uitstek geschikt voor monumentale panden. Zo zijn het buitenkozijn en de gootstukken van zink, dat goed past bij de materialen die vaak bij monumentale panden zijn gebruikt. Het binnenkozijn en de binnenafwerking zijn van hout, de ruit heeft een bolling en de robuuste beugels zijn een fraaie aanvulling op de oude, gietijzeren ramen. Dankzij de lage oppervlaktetemperaturen en U-waardes houdt het dakraam overtollige warmte nog beter buiten. “Zink en koper verweren prachtig tegelijkertijd met het gebouw, vandaar de keuze voor deze metalen”, vertelt Jolanda de Gooijer, Product Groep Manager van Velux Nederland. “Dankzij de universele gootstukken is dit dakraam bovendien toepasbaar op alle typen dakmaterialen.”

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.