#Uitvoering

De werking van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Ter ondersteuning van in-company cursussen ontwikkelt en produceert opleidingsinstituut KPE met enige regelmaat aanvullende instructies in de vorm van 3D-animaties en videoproducties. Deze keer: De werking van een warmtepomp.

Een warmtepomp haalt middels een pomp gratis warmte uit het milieu (grond of buitenlucht) en verwarmt daarmee je huis. De warmtepomp pompt warmte van een laag naar een hoog temperatuurniveau. Warmte haalt de warmtepomp uit de grond, water of lucht waarna het wordt afgegeven aan de vloerverwarming of verwarming van water. Hiervoor maakt het toestel gebruik van een speciale vloeistof die warmte kan transporteren.

Compressor

Het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektriciteit verbruikt, is de compressor. De compressor beslist dus eigenlijk over het uiteindelijke energieverbruik van een warmtepomp.

Het grote verschil tussen het gebruik van elektriciteit bij een warmtepomp en bij een elektrische verwarming, is dat een warmtepomp elektriciteit niet gebruikt om warmte op te wekken maar om warmte over te dragen. Dit leidt dus tot een veel hoger rendement.

1 reactie op “De werking van een warmtepomp

 1. Houdt mij op de hoogte van deze warmte overdracht techniek, met/zond. nieuwsbrief.
  Met VG en Dank.

  J. Geisler
  Dir. Assoc. Bouw en Facility
  Profiel MARCONS.
  kant. Maastricht LB
  Pays-Bas

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.