Productcase
#Uitvoering

‘De Wkb word je de baas met Ed Controls’

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) betekent voor veel aannemers een andere manier van werken. Gelukkig is er software die kan helpen. Zoals Ed Controls. Daarmee leg je heel makkelijk opleverpunten vast, bewaak je de opvolging en loop je digitale checklists af. Dat is niet het enige, zegt Robert Greidanus van Ed Controls. “Met deze gebruiksvriendelijke software leg je de basis voor je Wkb-dossiers in de uitvoeringsfase. En geef je deels invulling aan een instrument zoals Woningborg.”

Robert was samen met Bert Videler (bouwkwaliteitcoach.nl) en Gertjan Wessels (Bureau de Bont) op 28 januari gastheer van het webinar over de Wkb. Dat werd georganiseerd door Dutchview, het bedrijf achter Ed Controls. Het is ook nu nog gratis terug te kijken.

Bert en Gertjan geven hierin vooral praktische tips over het proces en de plek van de Wkb in de organisatie. Robert laat zien hoe Ed Controls kan helpen met het borgen van kwaliteit en het opbouwen van dossiers. “Vooral in de uitvoeringsfase van de Wkb is een tool als Ed Controls onmisbaar.”

Bert Videler, Robert Greidanus en Gertjan Wessels, sprekers in het webinar van EdControls.

“De meeste aannemers en installateurs weten natuurlijk wel dat die wet er op 1 januari 2022 aankomt”, zegt Robert. “Als ik die spreek, krijg ik vaak dezelfde vraag: Hoe kan ik makkelijk en zonder extra moeite voldoen aan de eisen van de Wkb?” Het antwoord is volgens Robert simpel: “Maak vooraf een goed plan, zorg dat je keuringslijsten op orde zijn en leg de belangrijkste zaken, ook in de uitvoeringsfase, digitaal vast.”

Digitalisering maakt de Wkb makkelijker

Ed Controls is gemaakt voor dit doel, zegt Robert: “De software is tien jaar geleden ontstaan uit frustratie over de chaos die papier, losse foto’s en allerlei belletjes opleveren. Als je wat langer in de bouw werkt, herken je dat misschien wel”, lacht hij.

Digitalisering maakt aan die chaos een eind. “Alles gaat via een handige app. Zo verloopt de communicatie gestroomlijnd via het systeem. En alles wordt gearchiveerd. Denk aan berichten, foto’s, opleverpunten en checklijsten. Die audits gebruik je voor werkplekinspecties, opleverformulieren en keuringen. Zo borg je kwaliteit en is alles snel terug te vinden”, zegt hij. “Ook heb je met Ed Controls tekeningen en belangrijke documenten altijd bij de hand.”

Vorig jaar is de software nog beter geschikt gemaakt voor de Wkb. Robert: “Aannemers krijgen al genoeg over zich heen. Dubbel werk wil niemand. Daarom is het belangrijk om software aan elkaar te koppelen. De Wkb eist dat je gebruik maakt van een instrument. Dat is bijvoorbeeld Woningborg. Als je dan een tool als Ed Controls gebruikt, wil je niet alles twee keer invoeren. De koppeling met Woningborg is daarom een uitkomst.”

Audits in Ed Controls automatisch in Woningborg

De koppeling zorgt ervoor dat audits uit Ed Controls direct worden ingeladen in Woningborg, nadat ze zijn gepland in planningssoftware KYP Project. “De audits worden vervolgens in Ed Controls klaarzet en kunnen op het project met een tablet of smartphone stap-voor-stap worden afgewerkt. Op die manier werk je ongemerkt al aan een digitaal dossier. Helemaal als je tijdens het bouwproces foto’s maakt van het werk”, zegt Robert.

“Zodra de audits zijn afgerond, kun je die eenvoudig naar Woningborg uploaden via de app of computer. Die worden dan verwerkt door Woningborg. Voor die audits hebben wij trouwens 64 STABU-lijsten beschikbaar”, zegt Robert. ”Dan maak je als aannemer een snelle start met je keuringsplan. Ook handig als je niet volgens het instrument van Woningborg bouwt, maar wel alles gestructureerd wil vastleggen. Dan verhoog je de kwaliteit en verlaag je de kosten.”

“Veel aannemers zien op tegen de Wkb. Dat is nergens voor nodig”, zegt Robert. “Ga in gesprek met een kwaliteitsborger, train je medewerkers en zorg voor software die je kan helpen tijdens de uitvoeringsfase”, zegt hij. “En volg ons webinar, waarin je veel praktische tips krijgt en je vragen kunt stellen. Met Ed Controls word je de Wkb de baas!”

Dit gratis webinar werd uitgezonden op 28 januari maar kun je terugkijken op de site van Ed Controls.

Dit artikel is partnercontent van Ed Controls.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.