#Uitvoering

Deelvervanging kozijn bij asbest spouwstroken

Kozijnrenovatie volgens Infinity Repair. (Foto: Infinity Repair)

De slechte delen van houten kozijnen vervangen als er asbeststroken in de spouw zitten. Met de kozijnrenovatiemethode van Infinity Repair kan dit in sommige gevallen, blijkt na een pilot in Rotterdam. Samen met Van Santen Advies is daarom het Kozijn Asbest Plan opgezet.

Asbest spouwstroken zijn niet ongewoon in oude woningen en gebouwen. Ze zijn in het verleden vooral toegepast als vochtwering, weet Nico Heijmen, directeur van Infinity Repair. Dat is een renovatiemethode voor houten kozijnen waarbij de vakman met behulp van een zeer nauwkeurige freesmal het onderste en vaak slechtste deel van een houten kozijn verwijdert en een nieuw geprefabriceerd deelelement van Accoya-hout terugplaatst. Met een gegarandeerde levensduurverlenging van 30 jaar.

Van Santen Advies – adviseur op het gebied van onder meer asbest – onderzocht samen met Heijmen of de methode van Infinity Repair een uitkomst kon bieden voor dit soort gebouwen. “Zij maken veel inventarisaties voor corporaties en vastgoedonderhoudsbedrijven die een compleet pakket moeten aanleveren. Vaak volgt dan het besluit om een traditionele reparatie van het bestaande kozijn uit te voeren met epoxy. Of een volledig kozijnvervanging te doen. Inclusief asbestsanering, omdat de kans op beschadigingen dan groot is.”

Pilot

De uitgevoerde pilot met Meerbouw – een complex van 36 woningen in Rotterdam – wijst uit dat het ook veilig en verantwoord kan met Infinity Repair. Van Santen Advies heeft het project aan de voorkant en tijdens de werkzaamheden gemonitord. “We hebben er vervolgens een protocol op gemaakt hoe je dit kan uitvoeren”, zegt Heijmen. “De asbest spouwstrook zit op het binnen- of buitenspouwblad gelijmd tegen het bestaande kozijn. Wij frezen daar met onze methode omheen. Het laatste gedeelte van het kozijn haal je weg van de strook af. Daardoor ontstaat er geen schade op de asbest strook.”

Een toolbox voor de uitvoering is standaard onderdeel van het Kozijn Asbest Plan. “Timmerlieden die dit uitvoeren, mogen dan na de training onder risicoklasse 1 doen, maar we willen wel dat dit veilig gebeurt.” Monitoring in de praktijk door Van Santen is ook onderdeel van de aanpak.

Per project bekijken

Voor de vastgoedeigenaar biedt dit enorme besparingen, omdat er wel een flinke levensduurverlenging en verduurzaming – beter glas – kan worden gerealiseerd, maar er geen sanering hoeft plaats te vinden. Een generieke aanpak is het Kozijn Asbest Plan evenwel niet, wil Heijmen benadrukken. Van Santen Advies kan de Infinity Repair-aanpak voortaan meenemen in adviezen. “Bij elk project moet specifiek worden bekeken of het mogelijk is.”

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.