#Uitvoering

Direct naar BENG met compact stappenplan

Kingspan Unidek heeft een stappenplan opgesteld waarmee eenvoudig de nieuwe BENG-eisen kunnen worden gehaald. Goede isolatie, een hoge luchtdichtheid en het beperken van koudebruggen zijn daarin de belangrijkste stappen.

Een woning laten voldoen aan de huidige EPC-eis van 0,4 is voor de meeste ontwerpers en bouwers niet zo moeilijk. De te nemen stappen zijn inmiddels bekend. De nieuwe BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) zijn voor veel partijen echter nog onbekend en onduidelijk, stelt Kingspan Unidek. Om die reden presenteert de fabrikant op zijn website en in een brochure een handig stappenplan om eenvoudig te voldoen aan deze nieuwe eisen.

Winst in de gebouwschil

Een goede schil begint bij goed isoleren. Dakisolatie levert de grootste winst op. Bij een ongeïsoleerde schil gaat namelijk 30 procent van de energieverliezen door het dak. Daarnaast heeft bij de BENG-rekenmethodiek het verhogen van de luchtdichtheid grote invloed. Waar standaard wordt gerekend met een qv10-waarde van 1,0, is in de praktijk met enige aandacht én de juiste bouwmaterialen en detailleringen een waarde van 0,15 prima haalbaar. Dat levert forse winst op. Nog grotere winst is te behalen door te rekenen met productspecifieke waarden voor koudebruggen van goede bouwmaterialen, in plaats van met de forfaitaire psi-waarden.

Goede dakproducten

Kingspan Unidek laat zien hoe dit in de praktijk te realiseren is. Een goed dakproduct is daarbij essentieel. Kingspan neemt daarvoor het dakelement Unidek Aero als uitgangspunt. Dit element is verkrijgbaar met een hoge Rc-waarde, is ook in de praktijk eenvoudig aan te brengen met een hoge luchtdichtheid en heeft zeer beperkte koudebruggen. Geïntegreerde verstijvers maken grote overspanningen mogelijk zonder de nadelen van randhout.

Bij grondgebonden woningen kan de winst van rekenen met de psi-waardes van Kingspan Unidek oplopen tot zelfs 14,5 kWh/m² bij BENG-indicator 1 en 6,2 kWh/m2 bij BENG 2. Bij een vrijstaande woning levert de hoge luchtdichtheid (qv10-waarde van 0,15) een extra winst op van 9,7 kWh/m2.

Dak met PV-panelen

Unidek Aero is een geschikte drager van PV-panelen. Die zijn belangrijk voor de BENG-indicatoren 2 en 3. Het toevoegen van 9 PV-panelen (160 Wp/m2) levert bij een tussenwoning een winst op van zo’n 24 kWh/m² bij BENG 2. De bijdrage aan het realiseren van BENG 3 is 26 procent.

Unidek SolarPower is een dakproduct dat helemaal past bij de BENG-methodiek. Het combineert de energiebesparende basis van Unidek Aero met de energieopwekking van een PV-systeem in één element. De hoge Rc-waarde heeft een gunstige invloed op indicator 1 en de PV-panelen op de indicatoren 2 en 3.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.