#Uitvoering

‘Doe ervaring op met opleverprotocol Energielabel’

Verplichtstelling van het Energielabel Nieuwbouw per 1 juli 2013 is niet meer haalbaar omdat de Tweede Kamer op 20 november het betreffende wetsvoorstel heeft weggestemd. Niettemin doen aannemers er goed aan om ervaring op te doen met het opleverprotocol.

Dat zeggen de in het Lente-akkoord verenigde partners – Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB – in een stappenplan dat zij hebben opgesteld naar aanleiding van het afketsen van de verplichte invoering. Dat stappenplan is nu gericht op een vrijwillige invoering per 1 juli 2013, met op termijn een verplichte invoering. “We dringen er bij de leden op aan dat elk bedrijf het komende half jaar bij tenminste één bouwproject ervaring opdoet met het opleverprotocol en de ervaringen verspreidt en verwerkt binnen het bedrijf, teneinde bij de uitgestelde verplichte invoering van het energielabel bij oplevering, het beloofde energielabel probleemloos aan te kunnen tonen. Bedrijven kunnen zo op basis van hun ervaring hun eigen bedrijfsprocessen, samenwerkingsvormen en contracten afstemmen op het effectief verkrijgen van het label.”

Aannemers moeten bij de invoering van het Energielabel gaan aantonen dat zij de vooraf beloofde energieprestatie ook echt halen. Dat moet door het aanleggen van een gebouwdossier. De bewijslast bestaat onder meer uit foto’s van bouwdetails (bijv. de aangebrachte isolatie) en leverbonnen van materialen. Bouw-adviseurs stellen bij oplevering aan de hand van het dossier vast of het beloofde Energielabel is gehaald en kan worden omgezet naar een definitief Energielabel. Voor aannemers wordt de uitvoering dus van groot belang.

(Foto: Nieman Raadgevende Ingenieurs)

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.