#Uitvoering

Draadstang voor versterking houtconstructies

HECO-Schrauben introduceert een efficiёnte oplossing voor het opvangen van zware belastingen in houten constructies. De HECO-WB draadstangen maken dwarsverbandversterkingen van hout mogelijk zonder het tijdrovende gebruik van lijm. De opvang van krachten vindt uitsluitend plaats via de schroefdraad.

WB staat voor ‘Wood Bar’ en duidt dus op houtversterking door middel van een ingeschroefde staaf of stang (‘bar’). De draadstangen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verstevigen van onder meer dakbalken, draagbalken, dwarsverbanden en andere houtverbindingen.

De gegalvaniseerde, blauw geharde draadstangen zijn verkrijgbaar in twee diameters – 16 mm en 20 mm – en worden geleverd in een lengte van 3000 mm. Tijdens de bouw kunnen de draadstangen door de gebruiker op de gewenste lengte afgezaagd worden.

De berekening voor een veilige toepassing van de draadstangen is eenvoudig en wordt uitgevoerd conform NEN EN 1995-1-1 in combinatie met de NEN EN 1995-1-1/NB, die zijn goedgekeurd door de Duitse bouwinspectie volgens Z-9.1-777.

Inschroeven

Voor het voorboren van de gaten wordt een boor gebruikt met een diameter, die overeenkomt met de kerndiameter van de draadstang. Voor het inschroeven van de draadstangen is een moerdop nodig, die als accessoire verkrijgbaar is. Met dit montagehulpmiddel kunnen de draadstangen eenvoudig ingeschroefd worden en volledig in het hout verzinken. De dop wordt met de hand op het uiteinde van de stang gedraaid, waarna de schroefmachine opgezet wordt. Het is belangrijk om met een boormachine te werken die een krachtig draaimoment heeft. Voor de diameter van 16 mm moet minstens 150 Nm aan kracht worden uitgeoefend; voor 20 mm is 220 Nm nodig. Na de installatie kan de moerdop eenvoudig met een ratel worden losgedraaid.

Dankzij de hoge treksterkte van 800 N/mm² kan in vergelijking met andere versterkingsmethoden met 50 procent minder materiaal volstaan worden. Daardoor wordt veel tijd bespaard. Latere werkzaamheden – zoals een dakopbouw – worden niet gehinderd, omdat de draadstangen volledig in het hout verzonken kunnen worden. Wanneer de boorgaten met een houten plug worden opgevuld, is de versteviging niet meer zichtbaar. Zo zijn esthetisch verantwoorde houtversterkingen mogelijk.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.