Praktijkcase
#Uitvoering

Duurzame dakraamrenovatie van A tot Z

Volgens FAKRO is een dergelijk project alleen haalbaar met hulp van betrokken ketenpartners. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

Bij een renovatieproject in de Zoetermeerse wijk Meerzicht laat dakramenproducent FAKRO zich van zijn groenste kant zien. Met de FAKRO Life Cycle Service ligt de weg naar duurzame dakrenovatie open. Samen met koplopers onder de Nederlandse woningcorporaties gaat het bedrijf de uitdaging aan.

In het Zoetermeerse Duiveland weerklinkt het geluid van de klopboor. Hier wordt een complete woonwijk omgeturnd tot duurzame nul-op-de-meterwijk. Bouwbedrijf ERA Contour plaatst in opdracht van woningcorporatie De Goede Woning niet alleen wtw-units en pv-panelen. Tevens wordt gebruikgemaakt van circulaire dakramen om de woning zo duurzaam mogelijk te maken.

FAKRO Life Cycle Service

De dakramen maken onderdeel uit van de FAKRO Life Cycle Service. Bart Peters, commercieel directeur, vertelt: “In 2050 moet de economie volledig circulair zijn, waaronder de bouwsector. Op het gebied van duurzaam bouwen wacht ons in Nederland een mooie uitdaging. FAKRO pakt dit graag aan. We zijn daarom gaan kijken wat we als dakraamproducent kunnen doen. Het is voor ons altijd belangrijk geweest de bouwer te ontzorgen. Hoe kunnen we dat ook op het gebied van circulariteit? We hebben daarom een compleet pakket ontwikkeld, waarbij onder andere planning, montage, demontage en recycling van dakramen gewaarborgd zijn.”

Gedegen advies

De kiem voor de Life Cycle Service legde FAKRO vorig jaar. Bij een renovatieproject in de Zoetermeerse Rodenbuurt werd eerder succesvol samengewerkt met ERA Contour. Hier vloeide het concept uit voort. Peters blikt terug: “Dit project was een schoolvoorbeeld van goede ketensamenwerking. We leverden hier samen met Bouwcenter de dakramen. Na het project zijn we met hen rond de tafel gegaan om te kijken hoe we dit momentum konden vangen. We zijn van origine een dakdekkersbedrijf. Naar de ontwikkelaar toe neemt FAKRO daarom vaak een adviserende rol aan. Zo denken we mee met de werkvoorbereiding, bij leveringen en zorgen we voor een strakke planning. Het project in de Rodenbuurt leerde ons dat er ook meer gedaan kon worden met de gedemonteerde ramen en kozijnen. Dat kon anders.”

Demontage en recycling

Bij het project in Meerzicht worden daarom niet alleen nieuwe dakramen geplaatst, maar worden ook de oude exemplaren afgevoerd en gerecycled. Voor deze service tekent ERA Contour. FAKRO haakt een tweede partner aan in het Life Cycle Service concept. Recyclebedrijf Remondis haalt de ramen op en recyclet ze. Bedrijfsleider Johan van Kesteren vertelt hoe dit proces in zijn werk gaat. “Het concept is eenvoudig. Wij krijgen een locatie door waar we de gebruikte dakramen kunnen ophalen. Vanuit onze standplaats in Groesbeek zorgen we dat individuele onderdelen uit elkaar gehaald worden. Het hout, kunststof, metaal en glas worden vakkundig gescheiden. Deze materialen sorteren we, zodat we ze een nieuw leven kunnen geven. Op dit moment gaat ruim 95 procent van het dakraam terug de cyclus in. Met het streven om dat in de toekomst naar 100 procent te brengen.”

Ontzorgen met onderhoud

Het blijft voor FAKRO niet enkel en alleen bij de demontage en montage. Ook investeert het bedrijf in een goede nazorg. Zo is goed onderhoud volgens Peters van groot belang. “We hebben onze producten zo ontwikkeld dat ze lang meegaan. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het openingsmechanisme. Het openen van een raam vraagt immers veel van het hang- en sluitwerk. Doordat onze dakramen een onderhandgreep hebben, wordt de belasting geminimaliseerd. Dit zie je terug in de levensduur. En ook het onderhoud is daardoor makkelijker uit te voeren. Op die manier bespaar je toch gauw tien minuten op een onderhoudsbeurt. We kiezen daarnaast bewust voor het gebruik van hoogwaardig grenenhout uit verantwoord beheerde bossen met het FSC-keurmerk, omdat de filosofie van het keurmerk aansluit bij onze visie. Een dakraam staat jaar in jaar uit bloot aan weersinvloeden. Dan gebruik je alleen het allerbeste hout. Het onderhoud brengen we vooraf in kaart en onze service komt met een meerjarenonderhoudsplan. Dit baseren we op de levensduur van dertig jaar. Op gezette onderhoudstijden komen we desgewenst langs om de vitaliteit van het raam te waarborgen. Op die manier maken we het voor corporaties beheersbaar. We hopen zo van circulair bouwen niet alleen een maatschappelijke opgave te maken, maar ook een aantrekkelijk beheermodel.”

Ketenpartners

Het FAKRO Life Cycle Service concept loopt inmiddels bij twee renovatieprojecten. Peters hoopt dat dit er in de nabije toekomst meer worden. Het is dan wel belangrijk dat je ketenpartners vindt met dezelfde ambities. Peters legt uit: “De overheidsrichtlijnen zorgen ervoor dat woningcorporaties en bouwers anders tegen het bouwen, renoveren en onderhoud van woningen aankijken. Dat brengt nieuwe regelgeving met zich mee. Onze partners kennen de eisen en functioneren vanuit hun eigen expertise. Bouwcenter zorgt voor de opslag tijdens de bouw. Met hun negentig vestigingen beschikken zij over een uitgebreid distributienetwerk. Ook Remondis weet als geen ander wat duurzaam recyclen is. Zo bieden we samen met de Life Cycle Service een totaalconcept voor verduurzaming van zowel renovatie- als nieuwbouwwoningen. Het is nu aan ons om meer vooruitstrevende woningcorporaties aan te haken om zo van duurzame dakraamrenovatie een succes te maken. Groener is een dakraam nog nooit geweest.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fakro.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.