Een abonnementje op gereedschap
Delen is het nieuwe hebben, lezen we op blogs en communities. Dat geldt ook voor boormachines, hak- en breekhamers en slijptollen. Kopen is uit, leasen is in. Hilti noemt het ‘gereedschapbeheer’. Het bedrijf wordt ‘probleemeigenaar’ van ‘uw’ gereedschappen. Dat bespaart u een hoop gedoe.
Een van de belangrijkste consumententrends van dit moment is de shared economy. Bezit is niet meer heilig. De deeleconomie wordt gemeengoed. Steeds meer klanten willen een product wél gebruiken, maar niet bezitten. Voorbeelden zijn er genoeg. We luisteren muziek via YouTube of Spotify, kijken films via Netflix, delen onze auto via Snappcar en onze woning via Airbnb. We kopen geen printer meer bij HP, nee zeg, we sluiten een abonnement af voor een x-aantal prints. En als we een bouwbedrijf hebben, is het geen gek idee om gereedschappen en machines te leasen via Hilti. “Wij noemen dat gereedschapbeheer”, aldus Coen van Leeuwen, marketing directeur van Hilti Nederland. “Dat klinkt simpel maar er komt veel bij kijken om bouwvakkers op elk moment met de beste machines te laten werken. Gereedschapbeheer houdt in dat we online het gereedschappark organiseren. Wij regelen alle reparaties en onderhoudsbeurten zonder dat de bouw stil komt te staan. Inderdaad, wij ontzorgen. Voor de klant geen kosten voor reparaties of onderhoudsbeurten en zelfs geen diefstalgevaar, alleen een vast bedrag per maand voor het volledige machinepark. Geen enkele andere leverancier doet ons dit na.”
‘Geen tussenhandel’
Hilti is een familiebedrijf met 22.000 medewerkers wereldwijd. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed assortiment bouwproducten. Van elektrisch gereedschap tot verankeringen, installatiematerialen en brandwerende oplossingen. Tot zover niets nieuws. Onderscheiden wil Hilti zich vooral met uitgebreide service, persoonlijke klantrelaties en directe verkoop zonder tussenhandel. Het bedrijf is gewend nauw samen te werken met werkvoorbereiders, projectleiders, uitvoerders en timmerlieden. Van Leeuwen: “Wij denken met de klant mee over pak ‘m beet veilige verankeringen voor constructies, of de beste manier om een doorvoering brandwerend te maken.” Gereedschapbeheer past in deze filosofie. Van Leeuwen: “Meer dan tien jaar geleden kregen we al vragen van klanten die geen omkijken meer wilden hebben naar het beheer van hun gereedschap. Logisch. Welke aannemer wil zich nou bezighouden met uitzoekwerk, reparaties of onderhoudsbeurten? Dat is maar gedoe.” Maar klantbehoeftes uitwerken tot efficiënte dienstverlening kost jaren. Hoe haal je een machine van timmerman X op het juiste moment op voor een onderhoudsbeurt? Hoe verzorg je de vervanging? Hoe zorg je dat timmerman Y een vaste set gereedschap gebruikt met zijn naam erop? Hoe zorg je dat een uitvoerder kan zien hoe oud een machine is en wat ermee is gebeurd qua onderhoud en reparaties? Van Leeuwen: “Het was een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen en te zorgen dat het bouwbedrijf altijd kan werken met de laatste stand der techniek.” Hilti analyseert samen met de klant de samenstelling van het machinepark. Wat is er nu en straks nodig? Meestal blijken er veel minder machines nodig dan in de oude situatie (kopen), met allerlei overbodige reserve-apparatuur en rondslingerende acculaders van allerlei merken. Naast ‘de juiste afstemming’ van het machinepark noemt Hilti ook de bedrijfseconomische voordelen van dit model, namelijk kostenbeheersing. Van Leeuwen: “Je hebt lagere kosten en een betere cashflow.”
Heembouw
Aannemersbedrijf Heembouw ging onlangs met Hilti in zee en sloot een contract af voor vier jaar. Inkoopmanager van Heembouw John Overdevest: “Wij hebben 200 medewerkers, vier locaties en zo’n twintig bouwplaatsen waar we werken. Je kunt je voorstellen dat overzicht houden lastig is. Toen eind vorig jaar bleek dat de Inspectie SZW strenger ging handhaven op de bepalingen voor stofvrij werken, besloten we de upgrading van ons machinepark maar meteen goed aan te pakken.” Timmerlieden en monteurs van Heembouw werd gevraagd een aantal merken te testen. Hilti sprong er als beste uit, niet in de laatste plaats vanwege de interessante leaseconstructie. Op woensdag 26 maart ging het contract met Heembouw in. Overdevest: “Voortaan hebben we één merk gereedschappen op de bouw en in de containers. Dat is efficiënt omdat we bijvoorbeeld maar één acculader nodig hebben. Bovendien geeft het een professionele uitstraling naar leveranciers en opdrachtgevers toe. Maar het belangrijkste voordeel is wel het overzicht. Vroeger kwamen we er tijdens de jaarlijkse keuring pas achter waar alles was. Nu kunnen we online zien op welk project en bij welke uitvoerder of timmerman het gereedschap ligt.” Ook reparaties worden straks veel efficiënter afgehandeld, verwacht Overdevest. Online wordt ingevoerd welke gereedschappen een beurt nodig hebben. Vervolgens zorgt Hilti dat de oude machines worden opgehaald en de nieuwe gebracht. Dit alles is bij het gereedschapbeheer inbegrepen. Belangrijke vraag is natuurlijk of de kosten inderdaad lager uitvallen, zoals Hilti beweert. Overdevest is daar duidelijk over: “De directe kosten zijn ongeveer gelijkwaardig, de indirecte kosten komen lager uit. Er is geen stilstand op de bouw door reparaties en de upgrading van het machinepark kunnen we door deze leaseconstructie uitsmeren over de contractperiode van vier jaar. We hoeven niet ineens tonnen te investeren in een nieuw machinepark. Dus als Hilti stelt dat gereedschapbeheer zorgt voor een betere cashflow, kan ik dat alleen maar beamen.”
Beeld: Heembouw, Hilti
Dit artikel verscheen in mei 2014 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.