De eindgebruiker van een woning heeft hedendaags vaak veel eisen waaraan de woning moet voldoen. Ook willen zij graag zelf keuzes kunnen maken betreffende de afwerking van de woning. Onderwerpen als dimbare led verlichting en domotica systemen zijn daarin vaak belangrijk, want deze vergroten namelijk het woongemak. Hoe zorg je nou dat je de eindgebruiker zo goed mogelijk kan voorzien in zijn wensen en tevens het werk van de installateur makkelijker maakt?
Het dimmen van de verlichting
Een wens die vele eindgebruikers tegenwoordig hebben is dat de verlichting in de woning dimbaar moet zijn. Door de wildgroei van verschillende merken die dimbare led verlichting aanbieden wordt het voor een aannemer of installateur vaak lastig om de juiste led dimmer te vinden. De eindgebruiker wil namelijk zelf zijn merk afdekmateriaal uitkiezen of heeft voorkeur voor een bepaalt domotica systeem voor de aansturing van zijn led verlichting. Bij het maken van de keuze voor de led dimmers die gebruikt gaan worden is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Het liefst wil je natuurlijk een led dimmer kiezen die universeel toepasbaar is onder de verschillende merken afdekmateriaal. Zo heb je, ongeacht het merk afdekmateriaal dat gebruikt wordt, maar een enkele led dimmer nodig voor iedere klus.
De juiste dim techniek
Daarnaast is het bij led verlichting zo dat er meerdere technieken van dimmen zijn. Het overgrote deel van de dimbare led lampen is het beste te dimmen met een fase afsnijdende led dimmer. Toch zijn er ook led lampen die beter dimmen in combinatie met de fase aansnijdende dim techniek. Idealiter beschik je dus over een led dimmer die geschikt is voor beide technieken. Dit soort led dimmers worden ook wel universele led dimmer of RLC dimmer genoemd.
De verlichting aansturen middels domotica
Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen om de verlichting slim aan te gaan sturen middels domotica. De verlichting wordt dan aangestuurd via een app op de telefoon. Tevens zijn er vele sensoren in huis aanwezig die beweging detecteren in de ruimte en zo dus kunnen regelen of de verlichting aan of uit moet. Toch houdt niet iedereen van deze slimme technieken. Want stel nou dat je netwerk wegvalt, hoe ga je dan de verlichting bedienen? Een mooi voorbeeld van een product dat voorziet in beide kanten van dit verhaal zijn de slimme led dimmers van het merk EcoDim. Met deze dimmers kan je jouw verlichting zowel slim als “dom” aansturen middels de ouderwetse druk/draaiknop. Daarnaast zijn ze ook nog eens universeel toepasbaar onder de vele verschillende merken afdekmateriaal. Wanneer je er voor kiest om je verlichting slim te gaan aansturen is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor het protocol waarop je de verlichting laat draaien. De meest gebruikte protocollen zijn momenteel WiFi, Zigbee en Z-Wave waarbij WiFi en Zigbee aan kop gaan. De keuze voor welk protocol je moet gaan is afhankelijk van het smart home systeem dat je in de woning gaat aanleggen.
Door de constant veranderende vraag vanuit de markt is het vaak prijzig om van ieder merk afdekmateriaal de juiste dimmers op voorraad te hebben. Daarnaast is het vaak nog maar de vraag of deze goed samen werken met de gekozen led verlichting die de eindgebruiker installeert. De opkomst van universele led dimmers die in bijna alle situaties te gebruiken zijn en werken op alle dim technieken van vandaag de dag is dan ook een last die van je schouders valt.
Dit artikel is partnercontent van EcoBright.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.