#Uitvoering

Factsheet over betere kookafzuiging

NeroZero-woning in Heerhugowaard, één van de voorbeelden uit de factsheet. De afzuigkap met een capaciteit van 300 m3/uur is hier onderdeel van het ventilatiesysteem. (Foto: Paul Diersen)

Lente-akkoord heeft een factsheet gepubliceerd over kookafzuiging in moderne nieuwbouwwoningen, met daarin de opties op een rij.

Zeer energiezuinige woningen zijn met zorg en aandacht gebouwd, goed geïsoleerd en luchtdicht. Maar binnen enkele jaren heeft één op de tien bewoners een aparte afvoer door de buitengevel gemaakt voor kookafzuiging. De recirculatieafzuigkap die tegenwoordig vrij gangbaar is, vinden veel keukenprinsen en prinsessen uiteindelijk niet goed genoeg.

Als je elektrisch kookt, is een recirculatieafzuigkap mogelijk. In zo’n kap wordt kooklucht afgezogen, gefilterd en weer in de keuken teruggebracht. In de bouw is zo’n systeem ideaal. Er zijn geen geveldoorvoeren nodig en de indelingsvrijheid van de keuken is maximaal. Bovendien blijft de woning luchtdicht en gaat er geen energie verloren.

Fijnstof

Over de prestaties van deze vorm van kookafzuiging is echter lang niet iedereen tevreden. Het zijn niet alleen de geurtjes die soms lang blijven hangen. TNO laat zien dat de concentratie fijnstof in huis na het bakken van een paar pannenkoeken even hoog kan zijn als langs de A15 tijdens de spits.

Opties

Welke andere opties zijn er voor kookafzuiging die voldoen aan de eisen voor energie, luchtkwaliteit en comfort? Zijn er ook recirculatieafzuigkappen die wel goed werken? Welke innovaties zijn er op dit gebied? Op initiatief van het Lente-akkoord heeft de themagroep Betere Kookafzuiging alle opties op een rij gezet. Het resultaat is samengevat in de factsheet ‘Betere Kookafzuiging in Nieuwbouwwoningen’.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.