#Uitvoering

Arbitrage: ‘Geen verblijfsruimte, geen ventilatie’

(Beeld: Tony Tati/Pennestreek.nl)

De aangebouwde berging ombouwen tot twee woonruimtes, met vervolgens een vrijstaande berging in de tuin. Voor die meerwerkopties kiezen de kopers van een nieuwbouwwoning. De ramen in de voorgevel laten ze daarbij wegens de hoge meerwerkkosten zitten. Die brengen ze later zelf aan. De aannemer verzuimt ventilatie aan te brengen en stelt vervolgens dat de ruimte zonder ramen geen verblijfsruimte is. De arbiter oordeelt.

De gevels van de aangebouwde berging worden geïsoleerd conform nieuwbouweisen – Rc 4,5 – en voorzien van vloerverwarming (twee groepen) en een tussenwand met deur. De ruimte aan de achterzijde wordt een speelkamer, de ruimte naast de voordeur kantoor. Vanwege de hoge kosten die de aannemer rekent voor de gekozen meerwerkoptie besluiten de kopers om de ruimte naast de voordeur zónder ramen te laten opleveren. Na oplevering laten zij alsnog ramen in de voorgevel aanbrengen.

Ventilatie ontbreekt

Hun klacht: de ventilatie ontbreekt in beide ruimtes. De woning heeft WTW-ventilatie, maar in de extra ruimtes zijn geen inblaas- en afzuigkanalen te ontdekken. Dat had natuurlijk wel gemoeten, stellen de kopers. Met onder meer deze klacht – ook aan de schoorsteen mankeert wat, lees Aannemer #4 – stappen de kopers naar de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen.

Onbenoemde ruimte

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.