#Uitvoering

Gegarandeerde energieprestatie met House Energy Optimum (HEO)

Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkosten voor nieuwbouwwoningen. Zes A-merkleveranciers hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. House Energy Optimum (HEO) wordt geïntroduceerd tijdens Building Holland in de Rai Amsterdam. Het systeem is geschikt voor de meeste type rijwoningen.

HEO is een geïntegreerd systeem dat is ontwikkeld door
ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink. Hiermee voldoen nieuwbouwwoningen aan de (toekomstige) BENG en NOM-eisen. In het uitgewerkte systeem zijn alle bouwkundige (isolatie en luchtdichting) en installatietechnische (verwarming, koeling en ventilatie) maatregelen optimaal op elkaar afgestemd. Doorrekeningen van bestaande referentiewoningen laten aanzienlijke besparingen op bouw- en ontwerpkosten zien.

Bouwkundige én installatietechnisch optimum

House Energy Optimum is ontstaan vanuit de vraag van architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan BENG en NOM-eisen. Woordvoerder Jourdain Martens: “Ontwikkelaars en corporaties willen graag energiezuinige woningen bouwen, maar zien een financiële uitdaging. Voor architecten en aannemers speelt dat nieuwbouwwoningen steeds complexer zijn geworden. Zij zitten met de vraag hoe alle bouwkundige en installatietechnische maatregelen het best op elkaar zijn af te stemmen.”

Uitgangspunt voor HEO was het vinden van het optimum tussen bouwkundige én installatietechnische maatregelen. Daardoor worden energieprestatie, comfort en een gezond binnenklimaat geborgd.

EPC, BENG en NOM

Er kan worden gekozen voor drie smaken: EPC, BENG en NOM. Daarbij gaat de schil uit van dezelfde uitgangspunten (Rc 6,5 voor de gevel, 5,0 voor de vloer, 8,0 voor het dak) en worden er afhankelijk van de ambitie installaties toegevoegd.

Kwaliteitsborging

De kwaliteit van de projecten worden zowel in het ontwerp als in de uitvoering geborgd door PlanGrant. Daardoor kan HEO een verzekerde prestatiegarantie afgeven.

Besparing op bouw- en ontwerpkosten

De genoemde kostenbesparing wordt veroorzaakt door verbetering van het ontwerp- en bouwproces. De geïntegreerde pre-engineering hoeft in de praktijk alleen nog maar projectspecifiek te worden toegepast. 85 procent van het voorwerk is al verricht. Deze integrale benadering zorgt voor een betere ontwerp- en bouwkwaliteit én een proces dat sneller verloopt dan normaal. Het resultaat is een betere woning en lagere ontwerp- en bouwkosten. Deze besparing kan oplopen tot meer dan 10 procent, is de belofte van HEO.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.