#Uitvoering / Partnercontent

Gewone TL verlichting of LED TL verlichting?

Als je de keuze moet maken tussen conventionele TL verlichting en LED TL verlichting, is het handig om eerst meer over beide varianten te lezen. Deze vorm van verlichting wordt namelijk vaak toegepast in grote ruimtes zoals kantoren, magazijnen en loodsen. In dit artikel lees je meer over de kenmerken en voordelen van beide soorten. Valt jouw uiteindelijke keuze op de gewone TL-buis of ga je voor LED TL lampen?

Wat is TL verlichting?

TL staat letterlijk voor ‘Tube Luminescent’ oftewel een lichtgevende buis. De lamp wekt ultraviolette straling op door middel van een kwik-ontlading. Dit wordt uiteindelijk omgezet naar helder wit licht. Hierdoor is het functioneel licht om bij te werken, maar niet geschikt als warme sfeerverlichting. De meest gangbare TL lampen zijn de T8 (buis met diameter van 26 mm) en de T5 (buis met diameter van 16 mm) varianten. De TL buis zelf is gemaakt van glas.

Wat is LED TL verlichting?

Een LED (Light Emitting Diode) TL lamp werkt niet met kwik en ook niet met een gloeidraad zoals een traditionele gloeilamp. Het licht wordt uitgezonden door een elektronisch component. De zichtbare lichtkleur hangt af van het halfgeleidermateriaal dat wordt gebruikt en de spanning die door de zogenaamde diode heen loopt. Het kan dus zowel helder wit licht zijn als licht met een warme kleurtemperatuur. De LED TL buis is gemaakt van kunststof in plaats van glas.

Nationale Schildersvakprijs 2020

De voordelen van TL verlichting

Het belangrijkste voordeel van TL buizen is dat je er eenvoudig een grote ruimte mee kunt belichten. De lamp heeft een goede lichtsterkte en een heldere witte lichtkleur. Daarnaast is de lamp relatief goedkoop en is er een groot aanbod aan verschillende soorten en merken. Kijk bijvoorbeeld naar een TL-buis van budgetlight.nl.

De voordelen van LED TL verlichting

De LED TL buis is een stuk duurder in aanschaf. Toch brengt het een hoop voordelen met zich mee, waardoor het de investering waard is. Zo hebben LED lampen een langere levensduur en zijn ze heel energiezuinig. Ook bevat een LED TL lamp geen kwik en is het gemaakt van kunststof in plaats van glas. Dit maakt de lamp minder kwetsbaar en veiliger. Tot slot zal het licht van een LED TL lamp niet gaan flikkeren, wat bij een conventionele TL lamp vaak wel het geval is.

Conclusie

Ben je op zoek naar een TL lamp met een lage prijs en prima kwaliteit? Dan is de gewone variant een goede keuze. Wil je graag energie besparen en is het geen probleem om meer geld te investeren? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een LED TL lamp met lange levensduur.

Dit artikel is partnercontent van Budgetlight.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.