#Uitvoering

Gipsvezelplaat van 15,5 kilo ‘arboproof’

Fermacell introduceert een ‘arboproof’ gipsvezelplaat met een afmeting van 90 bij 120 centimeter, een dikte van 12,5 millimeter en een gewicht van 15,5 kilo. Hiermee voldoen de nieuwe platen aan de tilnorm van 25 kilo per persoon en 50 kilo per twee personen.

De Inspectie SZW bestraft overtredingen op deze norm sinds september direct met een boete. Volgens Fermacell bespaart het kleinere formaat tijd omdat de platen niet meer afgezaagd hoeven te worden. Ook komt de leverancier met de zogenoemde Comfort Boards tegemoet aan de doe-het-zelfmarkt en zzp’ers, die vaak alleen met gipsvezelplaten werken.

Volgens hoofd toepassingstechniek Michiel van Dijk kreeg de leverancier vaak opmerkingen dat de gispvezelplaten van 120 bij 260 cm van gemiddeld 45 kilo nogal zwaar waren. “Daarom hebben we de Comfort Boards geïntroduceerd: deze zijn voor één persoon makkelijk te dragen en manoeuvreren, ook op lastige plaatsen zoals trappen.”

De plaat is ontwikkeld naar voorbeeld van de Deense platen van Fermacell. In Denemarken geldt een tilnorm van 18 kilo. De technische samenstelling is hetzelfde als die van andere Fermacell-platen.

Projectmarkt

Fermacell werkt ook aan de ontwikkeling van een plaatformaat speciaal voor de projectmarkt. Met een afmeting van ongeveer 180 bij 80 centimeter en een gewicht net onder 25 kilo kan deze plaat nog steeds door één persoon worden gedragen en gemanoeuvreerd. De grotere maat betekent met een horizontale beplating sneller meters maken, minder voegen en dus minder stukadoorswerk. Naar verwachting worden deze platen eind 2013 geïntroduceerd.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.