#Uitvoering

Handboek Hei- en trilbaarheid

Het nieuwe Handboek Hei- en trilbaarheid van SBRCURnet slaat de brug tussen de ontwerpende constructeur en de uitvoerende funderingsbedrijven. Dat leidt tot reductie van risico’s en kosten.

Bij funderingsbedrijven, ontwerpers en geotechnici is de laatste decennia veel kennis en ervaring opgebouwd rond het heien en intrillen van funderingselementen. Het inbrengen van palen en damwanden in de bodem is van oudsher een ervaringsvak, maar meer recent is ook veel theoretische kennis opgebouwd.

Heien en trillen in de vaak zeer heterogene bodem zoals we die in Nederland aantreffen kent ook een aantal risico’s. Zo moet een funderingsontwerp ook uitvoerbaar zijn: een paal of damwand moet binnen de geplande tijd op diepte kunnen worden gebracht zonder schade aan het element zelf of de omgeving te veroorzaken. Om dit proces zo goed mogelijk uit te voeren, is er vanuit de sector behoefte aan een eenduidig handboek, waarin kennis en ervaring zijn gebundeld. Deze publicatie voorziet daarin, en is vooral voor ontwerpers een bron van kennis en een leidraad om de juiste keuzes te kunnen maken.

Risicogestuurde aanpak

Naast de theorie van het heien en trillen, besteedt het handboek veel aandacht aan de geologie, de grondeigenschappen en de uitvoeringsaspecten. Met dit handboek is het mogelijk een risicogestuurde aanpak van hei- en trilwerkzaamheden op te stellen. De hei- of trilprognose is een essentieel onderdeel van de risicoanalyse en is daarom uitgebreid beschreven, inclusief stappenplan. Daarin moet consequent de leercyclus worden doorlopen. De laatste hoofdstukken geven een beschrijving van uitvoeringsaspecten en praktijkervaringen.

Bestellen

Het boek is verkrijgbaar via de website van SBRCURnet (artikelnummer 730.17, 239 pag.).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.