#Uitvoering

Harde isolatieplaat met laag minerale wol

Het toepassen van harde isolatieplaten met een laagje minerale wol scheelt een aannemer veel werk bij renovaties van oude woningen, waar het vaak nog gemetselde binnenblad vol oneffenheden zit. Ook wordt het risico op een valse luchtspouw getackeld.

Producent Kingspan Insulation had al een variant in PIR (Therma TW50 Plus Spouwplaat) en sinds kort ook in resolschuim (Kooltherm K8 Plus Spouwplaat): harde isolatieplaten met een laagje van 20 mm minerale wol aan de binnenzijde. Een productontwikkeling voor de spouw geënt op renovatieprojecten zoals die de laatste jaren veel in opdracht van corporaties worden uitgevoerd: het buitenblad eraf, en dan nieuwe isolatie plus gevelafwerking – wat dat dan ook is – er tegenaan. Dat isoleren kan natuurlijk met minerale wol, maar wie hogere isolatiewaarden wil halen binnen een niet al te dik isolatiepakket zal ook naar hardschuimplaten kijken.

Speciebaarden bestaand binnenblad

Er is alleen een probleem bij het werken met harde isolatie in dergelijke projecten: het binnenblad is vaak oneffen. De binnenmuur zit dikwijls vol speciebaarden. Wie daar met harde isolatieplaten aan de gang wil, moet dan eerst de speciebaarden wegslaan of een laag specie op het binnenblad aanbrengen.

Aannemers zijn daar natuurlijk niet blij mee, weten Pierre van der Woude en Dennis Hoffs, beiden werkzaam als technisch specialist bij de isolatieproducent en dagelijkse vraagbaak voor bouwbedrijven en architecten. Maar gebeurt het niet, dan is het door alle oneffenheden lastig een goed gesloten isolatielijn te krijgen en is er kans op een valse luchtspouw (lees verderop meer). Die leidt tot onnodig energieverlies dat je als bouwer nu juist wilt vermijden, want dat is zonde van de investering in die betere isolatiewaarde. Het laagje minerale wol op de harde isolatieplaat vangt de oneffenheden op tot 20 mm en tackelt dit probleem.

Projectleider Gerard Harderwijk van Mateboer Bouw uit Kampen kan dat bevestigen. In samenwerking met Zuidema Metselwerken uit Noardburgum werden in Dronten 137 woningen uit de jaren 60 gerenoveerd met Kooltherm K8 Plus. “Harde isolatie in de renovatie is eigenlijk niet te doen”, zegt Harderwijk. “Maar dat laagje wol er op vangt heel veel op. We hadden al ervaring met dit soort platen, maar deze nieuwe plaat is weer 8 mm dunner en haalt daarmee dezelfde Rc-waarde van 4,5. En bij dit soort renovaties waar je met je metselwerk niet naar buiten mag, telt elke millimeter.”

Nieuwbouw: vooral bij passiefhuis

Van der Woude en Hoffs zien dat circa 90 procent van de toepassing van deze platen renovaties betreft. Het overige deel gaat naar nieuwbouw. Wanneer wordt er bij nieuwbouw gekozen voor een plaat met een laagje minerale wol? “In de meeste gevallen is het geen issue”, zegt Van der Woude. “Prefab beton is spiegeltje glad. Bij kalkzandsteen zie je wel lijmbaarden, maar dat is misschien 5 tot 6 millimeter. Dat gaat ook nog wel met gewone harde platen.” Dennis Hoffs: “Bij passiefhuizen, waar men geen enkel risico wil lopen, worden de platen weleens toegepast.”

De cruciale aandachtspunten bij werken met harde platen in de (nieuw)bouw blijven toch meer de aansluitingen, zoals bij kozijnen of bij vloeren. Maar daar zijn duidelijke instructies voor. “Naden die daar ontstaan moet je opvullen met flexibel blijvende PUR. Wel zie je bij nieuwbouw regelmatig iets uitkragende of terugliggende vloeren. Dat is prima op te lossen door te verjongen of – bij een terugliggende vloer – in de sparing minerale wol aan te brengen”, zegt Van der Woude. Dergelijke details staan overigens ook in de ‘Kingspan College – verwerkingshandleiding spouwmuurisolatie’ die op te vragen is. Ook geeft de producent desgewenst trainingen op locatie.

Valse luchtspouw

Wanneer wordt een valse luchtspouw nu een probleem? Pierre van der Woude legt uit: “Een valse luchtspouw kan optreden wanneer er geen goede aansluiting wordt gerealiseerd tussen het binnenblad van de spouwmuur en de spouwisolatie. Dat kan tot onnodig energieverlies leiden. Een voorwaarde hiervoor is dat er luchtcirculatie oftewel convectie optreedt. Dit vindt enkel plaats wanneer er zich achter het isolatiemateriaal een luchtspouw bevindt én deze luchtspouw in direct contact staat met de luchtspouw aan de voorzijde van het isolatiemateriaal. Dit kan gebeuren door slecht aangesloten isolatiematerialen, waardoor naden en kieren ontstaan. Deze circulatie transporteert als het ware de (koude) lucht tot achter het isolatiemateriaal. Dit principe reduceert een deel van de isolerende werking van dit materiaal. Het berekenen van de isolerende werking van een constructie is vastgelegd in de NEN 1068 Thermische isolatie van gebouwen – Rekenmethoden. Deze norm stelt dat bij een constructie waar convectie optreedt er met een toeslagfactor gerekend dient te worden. Er zijn echter veel handvatten beschikbaar om tijdens het ontwerp en uitvoering een valse luchtspouw te voorkomen.”

Treedt er ondanks dit alles toch een valse luchtspouw op, dan wordt volgens NEN1068 een correctiefactor toegepast op de Rc-waarde van de constructie. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen zwakke en sterke convectie. “Vooral sterke convectie kan een significante impact hebben op de Rc-waarde. Het is dus zaak dat de verwerkingsvoorschriften goed worden opgevolgd en er nauwkeurig geplaatst wordt.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.