#Uitvoering

Hectar funderingsvloer voorkomt koudebrug

De randkist vult zich met beton, waardoor er in de rand een betonneus ontstaat.

De Hectar funderingsvloer is een verloren EPS vloerbekisting met een horizontale vorstrand, die wordt volgestort met staalvezelbeton. Resultaat: geen koudebruggen. En volgens bedenkers Villa Nova Bouw en adviseur conStabiel ook kostenvoordelen.

Omdat Villa Nova Bouw in haar hele bouwwijze denkt vanuit componenten – lees meer verderop in dit artikel – zocht het bedrijf naar een ideaal funderingsvloersysteem. Daarbij is uitgegaan van kruipruimteloos bouwen. Want, zo zegt directeur Gerrit Tadema, “het is toch raar dat we in Nederland nog steeds eerst een vijver graven en er dan een huis overheen bouwen?”

De kruipruimte heeft zijn functie verloren, betoogt hij. “Vroeger ging alles er doorheen – riolering, elektra, warm en koud water – maar dat is al niet meer zo, uitgezonderd de riolering. Maar ook dat hoeft niet. Wij hebben bij ons vloersysteem gekeken naar hoe de Duitsers dit doen: de kortste weg naar buiten en dan met een ringleiding om de woning.”

Tadema ziet dat er bouwbedrijven zijn die omwille van een goede kierdichting die tegenwoordig vereist is de kruipruimte dan maar helemaal niet meer bereikbaar maken. “Dat kan dus anders; wij hebben daar helemaal geen last van.”

Horizontale vorstrand

Doelstellingen bij het ontwikkelen van de vloer waren het naar beneden halen van de kostprijs door meer bouwefficiëntie, een Rc-waarde van 5,5 en het elimineren van de koudebrug bij de aansluiting beganegrondvloer-binnenblad.

Het Eureka-moment voor de bedenkers van de Hectar vloer, zoals het vloersysteem is gaan heten, was het horizontaal maken van de vorstrand van de randkist. Dat levert een soort c-vorm op waarbij er een isolatielijn ontstaat die aansluit bij de isolatie van de gevel en de isolatielaag van de vloer. Al met al gaat deze horizontale vorstrand 40 cm naar beneden en 40 cm naar buiten, wat vergeleken mag worden met een traditionele verticale vorstrand van 80 cm diep.

Leggen en storten funderingsvloer

Grond hoeft bij het vloersysteem daardoor maar 40 tot 50 cm afgegraven te worden. Dit randdetail wordt rondom een woning gelegd. Twee lagen EPS-platen worden in het midden van het vloerveld in verband gelegd. Vervolgens wordt de funderingskist volgestort met staalvezelbeton. Door de keuze voor staalvezelbeton is er geen wapening nodig. De randkist vult zich met beton, waardoor er in de rand een betonneus ontstaat. Wordt de gevel afgewerkt met metselwerk, dan kan dat constructief gezien door nokken van ultralichtbeton op te nemen in het randdetail. Die zijn constructief sterk genoeg en hebben een goede isolerende werking. Het buitenblad steunt dan af op de betonneus.

Het leggen van de vloer inclusief stort kan met twee man binnen een dag, zo is al aangetoond bij de bouw van een vrijstaande woning in Soesterberg. Dat gaat allemaal arbo-vriendelijk bovendien: de uitvoering van de funderingsvloer bestaat eigenlijk alleen nog maar uit het uitleggen van de EPS-puzzel en daarna het vullen van deze puzzel met staalvezelbeton.

Detailboek

Villa Nova Bouw en conStabiel hebben details uitgewerkt voor hallenbouw, houtskeletbouw, prefab beton en kalkzandsteen plus gemetseld buitenblad. De vloer kan worden toegepast bij vrijstaande woningen, maar ook bij rijtjes. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een akoestische oplegstrip om de woningen te ontkoppelen.

De vloer is geschikt voor funderen op staal, maar ook op palen. Daarbij wordt rondom nog wel een wapeningskorf toegepast en tevens een wapeningsnet boven de palen die midden onder de vloer staan.

Meer dan één voordeel

De makers zetten vol in op de vloer, waarvan het randdetail is gepatenteerd. De eerste opdrachten zijn er ook. Vrijstaande woningen in Soesterberg en Rijnsburg, een uitbouw in Apeldoorn. Ook zijn er aanvragen voor grotere projecten van 20 en 150 woningen. Het vloersysteem heeft volgens Tadema meer dan één voordeel. Bouwfysisch, want de koudebrug is verdwenen. Minder grond afgraven en één keer storten levert daarnaast besparingen op. Het is een arbovriendelijk alternatief doordat er geen wapeningsnetten hoeven worden geknoopt. “En de constructeur werd er wild van omdat er 0,03 tot 0,05 punten scheelt op de epc.”

‘Regieaannemer’

Villa Nova Bouw noemt zichzelf een regieaannemer en wordt gerund door directeuren Gerrit Tadema (commercieel) en Bert Schlüter (techniek). Zij zetten het bedrijf in 2007 en schoeiden het van meet af aan op een andere leest dan een traditioneel bouwbedrijf. Buiten een eigen meewerkende uitvoerder zijn er geen jongens op de steiger. De bouw is opgeknipt in componenten en daarvoor zijn partijen van levering tot montage tot nazorg verantwoordelijk. Dat is afgekeken van de Duitsers, legt Tadema uit. “Mijn compagnon, die zelf een vrijwel zijn hele werkzame leven in Duitsland woont, verbaasde zich over de Nederlandse praktijk. Hoe is het mogelijk dat voor één component – laten we even het kozijn als voorbeeld nemen – zó veel partijen betrokken zijn. De maatvoering, de productie, de montage, het glas, het schilderwerk – dat gebeurt in Nederland door verschillende partijen en iedereen wijst naar elkaar als het niet goed is. Bij Duitsers is één partij verantwoordelijk voor het geheel. Dat is veel logischer: je legt de verantwoordelijkheid neer bij wie het hoort.”

Villa Nova Bouw heeft de bouw daarom opgedeeld in tien componenten waarvoor het dus samenwerkt met tien externe partijen. Op die manier bouwt het bedrijf tien tot twintig woningen per jaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.