Partnercontent
#Uitvoering

Het belang van de dakconstructie voor het plaatsen van zonnepanelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen is vandaag de dag nog altijd ontzettend populair. Je kunt bijna niet om je heen kijken of je ziet wel meerdere daken die zijn voorzien van deze handige energieopwekkers. Toch is het niet in alle gevallen mogelijk om panelen te laten plaatsen, aangezien de dakconstructie niet of niet voldoende ondersteuning biedt, waardoor je het risico loopt dat de constructie het niet houdt. In dit artikel bespreken we daarom een belangrijk punt, dat niet altijd wordt besproken, maar wel een essentieel onderdeel is van al dan niet kunnen leggen van zonnepanelen. Dus ben jij voornemens om zonnepanelen te laten plaatsen, dan is het wel goed te weten wat het belang is van een deugdelijke constructie.

Invloed van de dakconstructie op de installatie van zonnepanelen

De eerste vraag die vaak gesteld wordt op het moment dat er wordt gesproken over zonnepanelen, is natuurlijk; wat kosten zonnepanelen? Uiteraard is dit afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal panelen dat je wilt laten plaatsen en ook de opbrengst per paneel. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is of de dakconstructie voldoet aan de gestelde eisen. Hierbij moet je rekening houden met een 3-tal punten, welke we hieronder verder met je zullen bespreken:

Gewichtsbelasting

Het is belangrijk om te weten hoeveel gewicht jouw dak kan dragen. Zonnepanelen hebben een bepaald gewicht en dit kan variëren afhankelijk van het aantal en het type panelen dat je wilt installeren. Een sterke dakconstructie is nodig om het gewicht van de panelen veilig te kunnen dragen.

Oriëntatie en helling van het dak

De oriëntatie en helling van het dak hebben invloed op de efficiëntie van de zonnepanelen. Het is ideaal als de panelen zijn gericht op het zuiden en een bepaalde hellingshoek hebben. De dakconstructie moet geschikt zijn om de panelen in de optimale positie te kunnen plaatsen voor maximale energieopbrengst. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat er extra steun nodig is, zodat de panelen alsnog onder de juiste hoek kunnen worden geplaatst.

Ruimte

De beschikbare ruimte op het dak is ook een belangrijk punt om mee te nemen. Verschillende dakconstructies hebben verschillende mogelijkheden wat betreft de plaatsing van de zonnepanelen. Soms kan de aanwezigheid van obstakels zoals schoorstenen, ventilatieopeningen of iets anders zorgen voor de nodige uitdaging. Je kunt je voorstellen dat een dakraam ervoor kan zorgen dat je één of meerdere panelen minder kunt plaatsen, wat ten koste gaat van de opbrengst.

Tot slot

De uiteindelijke kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen zijn naast de hoeveelheid panelen en het type, dus ook afhankelijk van de huidige constructie van het dak. Stel dat het dak extra moet worden verstevigd, dan is het logisch dat de kosten een stuk hoger uitvallen, dan wanneer de panelen direct kunnen worden geplaatst. Je doet er dus ook altijd verstandig aan, om bij het uitvragen van een offerte iemand op locatie te laten komen, zodat er kan worden gekeken wat er mogelijk nodig is om de panelen juist te kunnen plaatsen.

Dit artikel is partnercontent van Zonnepanelenkennis.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.