#Uitvoering / Partnercontent

Huis isoleren: welke mogelijkheden zijn er?

Een goed geïsoleerde woning heeft vele voordelen. Om te beginnen hoef je in de winter minder te stoken, omdat de warmte veel beter wordt vastgehouden. Daarnaast komt er minder koude tocht van buiten naar binnen. Het gevolg hiervan is dat je weinig energie verbruikt en dus een lagere energierekening krijgt. Dit is natuurlijk ook veel beter voor het milieu! Daarnaast heb je met goede isolatie minder last van geluiden van buiten en minder kans op vochtproblemen in huis. We kunnen dus wel zeggen dat goede isolatie geen overbodige luxe is. Hieronder lees je wat de verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van woningisolatie.

Dakisolatie

Warmte stijgt op en kan eenvoudig ontsnappen via een slecht geïsoleerd dak. Dakisolatie is daarom een hele belangrijke en populaire vorm van isolatie. Door dit onderdeel van een woning aan te pakken, kan er tot wel 10 keer minder energie verloren gaan. Een goede investering dus!

Spouwmuurisolatie

Ook spouwmuurisolatie is een hele goede optie. Hierbij wordt de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de zogenoemde spouw) van je woning gevuld met isolatiemateriaal. Dit kan tijdens de bouw van een woning worden aangebracht, maar het gebeurt vaak ook achteraf. Hiervoor worden er kleine gaten in de muur gemaakt waar isolatiemateriaal doorheen kan.

Gevelisolatie

Is spouwmuurisolatie geen optie? Bijvoorbeeld omdat de spouw veel te smal of helemaal niet aanwezig is? Dan is gevelisolatie een goede oplossing. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren bevestigd en daarna afgewerkt met stucwerk of gevelbekleding. Het is daarnaast mogelijk om extra isolatie aan de binnenmuur aan te brengen. Hiermee verlies je helaas wel veel ruimte.

Vloerisolatie en bodemisolatie

Als je in de winter koude lucht voelt optrekken via de vloer, dan is vloerisolatie of bodemisolatie nog een goede toevoeging. Deze vorm van isolatie kan worden aangebracht onder de vloer of in de kruipruimte.

Isolatieglas

Dubbel of driedubbel glas valt ook onder de isolatiemogelijkheden. Combineer dit met kwalitatieve (kunststof) kozijnen voor een optimaal resultaat.

Kleine aanpassingen

Er zijn ook genoeg kleine aanpassingen die thuisklussers zelf kunnen uitvoeren. Denk aan het dichtmaken van alle naden en kieren in een woning. Ook kan het helpen op speciaal folie achter de radiator te plakken en om cv-leidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren. Zorg er wel voor dat er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn in huis. Het is namelijk wel belangrijk dat er frisse lucht binnen kan komen. Bijvoorbeeld via een aantal luchtroosters of een mechanische ventilatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.