Productcase
#Uitvoering

Huizen bouwen is als lego voor volwassenen

(Foto: Rob Goossens)

Particulieren met een woonwens kunnen aankloppen bij Groothuisbouw. Het Emmeloordse bouwbedrijf ontwerpt en bouwt woningen met diverse gestandaardiseerde upgrade-mogelijkheden. Van dakkapel tot vloerconstructie; voor de vakmannen in de fabriekshal is geen uitdaging te groot. De machines van Festool zijn voor hen onmisbaar.

Veel keuze vraagt om veel ruimte. Dat weet proces engineer Yke Ferdinands als geen ander. Met een vloeroppervlak van 13500 m2 zijn de productiehallen van Groothuis Bouw indrukwekkend te noemen. In de fabriek wordt een groot scala aan woningonderdelen vervaardigd. Het betreft zowel houtskeletbouw als de traditionele bouw. Ferdinands verduidelijkt: “Het gaat om de gehele woning, de begane grond en verdieping. Alles wordt prefab door ons in eigen huis gefabriceerd. Hierbij houden wij al rekening met de elektrische installatie, ventilatiekanalen en de riolering. Het hoofddoel is om de bouwsnelheid met prefab te vergroten waardoor we minimaal last hebben van de weersinvloeden. Bij de bouw kunnen we bogen op de ervaring van echte vakmensen. Die wil je uiteraard goed gereedschap in handen geven. Festool is al jaren de nummer één voor ons.”

Lego in het groot

De rondgang door de fabriek leidt langs kant-en-klare dakkappelen, schoorstenen, erkers, wanden, daken, zoldervloeren en goten. Klanten kunnen op die manier hun gepersonaliseerde droomwoning samenstellen. Ferdinands legt uit: “Ons concept is helder. We gaan uit van basiswoningen in het hoog segment. Binnen de basismogelijkheden zijn voor potentiële huiseigenaren diverse variaties mogelijk, hiermee is elke woning toch weer uniek. Het is net lego maar dan voor volwassenen. Gemiddeld produceren wij vijf woningen per week. Deze manier van bouwen vraagt om een strakke planning en een grote mate van continuïteit op de werkplaats. Uitval is in onze werkwijze funest. Festool is al jarenlang een vaste partner voor ons vanwege de duurzaamheid van hun apparatuur. Het gereedschap gaat erg lang mee. Mocht er dan toch uitval zijn dan kunnen we altijd nog een beroep doen op de snelle Festool repairservice.”

Veelzijdig

Een klassieke gemetselde topgevel, schildkappen, platte daken, garages of veranda’s. Het valt allemaal binnen het aanbod van Groothuisbouw. Die variatie doet ook een stevig beroep op de veelzijdigheid van het gereedschap.  De invalzaag, accuboormachine, bovenfrees en stofzuigers van Festool zijn vaste gezichten in het assortiment. Ferdinands vult aan: “De bouw is dynamisch, ontwikkelingen gaan snel. Niet alleen de eisen veranderen maar ook de materialen. Dat vraagt ook om gereedschap dat met de huidige tijdsgeest meekan. Natuurlijk houden we alles bij. Toch weet Festool ons altijd te verrassen met innovaties. Wij proberen dan ook graag nieuwe apparaten voor hen uit.”

Proeftuin

Door de jaren heen fungeerde de fabriekshal van Groothuisbouw regelmatig als proeftuin voor Festool-apparatuur. Roel Akse, productspecialist Festool, is kind aan huis in Emmeloord. “De werknemers zijn hier niet alleen vakkundig maar ook eerlijk. Het is leuk om complimenten te krijgen maar daar leer je niet van. Toen wij vanaf de werkvloer kritische feedback kregen op onze accuschroefmachine hebben we hier serieus naar geluisterd.”

Ferdinands haakt in: “Wij hebben samen met Festool aan de wieg gestaan van hun verbeterde accuschroefmachine. In de praktijk merkten wij dat de schroeven in bepaalde verbindingen veel groter en zwaarder werden. Hierdoor ontstond een te zware belasting voor de medewerkers maar ook het apparaat raakte overbelast. De R&D-afdeling van Festool heeft goed geluisterd naar onze feedback. Met als resultaat dat wij veel gebruikmaken van hun verbeterde uitvoering.”

Gezond en schoon

Groothuisbouw stelt strenge voorwaarden aan het welbevinden van zijn werknemers. Een schone en gezonde werkvloer is dan ook een vanzelfsprekendheid. Ook voor wat betreft de stofafzuiging doet Groothuisbouw een beroep op de expertise van Festool. “We laten ons uitgebreid adviseren,” vertelt Ferdinands. “Zeker met onze schuur- en schaafactiviteiten is er behoefte aan een hoogwaardige stofafzuiging. De eisen op het gebied van fijnstof zijn streng en als toonaangevend bouwbedrijf wil je niet achter de feiten aanlopen. Onze werknemers weten precies hoe ze de stofafzuiging moeten toepassen. Bovendien helpt Festool hen om de werkplek schoon te houden. Dat levert tijdswinst op omdat je geen extra schoonmaakhandelingen hoeft te verrichten. Daarnaast staat het professioneel naar klanten en relaties die een bezoek brengen aan de werkvloer.”

Snel, secuur en stofvrij

Als het aan Ferdinands ligt, is de samenwerking met Festool er een voor nu én in de toekomst. “Wij zijn zeer te spreken over de samenwerking. Niet alleen vanwege de apparaten maar ook vanwege het persoonlijke contact. De vaste accountmanager komt hier al jarenlang over de vloer en weet precies welke innovaties voor onze branche geschikt zijn. Op die manier helpt Festool ons up to date te houden. Daarnaast kunnen we snel, secuur en stofvrij werken. Wij werken met echte vakmensen. Die verdienen topmateriaal. Dat is voor ons Festool.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Festool.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.