#Uitvoering

ILS voor kalkzandsteen wanden

De Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform heeft de Informatie Leverings Specificatie voor kalkzandsteen wanden uitgebracht. De ILS is ontwikkeld door De RuwBouw Groep, leverancier van Calduran kalkzandsteen, en Xella, leverancier van Silka kalkzandsteen. Doel: het werken in BIM zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen door eenduidig vast te leggen hoe informatie moet worden gestructureerd, aangeleverd en uitgewisseld.

De BIM basis ILS omvat afspraken over onder meer uitwisselingsformaat, te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie. De Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) heeft deze BIM basis ILS nu aangevuld met specifieke afspraken voor het modelleren van kalkzandsteen wanden. Aan de hand hiervan kunnen ontwerpende partijen modellen opzetten met daarin buitenwanden of binnenwanden, zowel dragend als niet-dragend, van kalkzandsteen.

Iedereen dezelfde taal

Vicky van Egmond, directie VNK: “Incomplete IFC-modellen zijn een dagelijks probleem. Om efficiënter te kunnen werken, hebben VNK-leden een ILS voor kalkzandsteen wanden opgesteld. In deze ILS staan specificaties voor het aanleveren en ontwerpen van kalkzandsteen wanden. De IFC-modellen worden door gebruik van de ILS completer en eenduidiger. Wat de samenwerking en communicatie in de keten helpt verfijnen. Als iedereen dezelfde taal spreekt, neemt de efficiency toe en worden fouten voorkomen.”

De nieuwe ILS is een aanvulling op de BIM basis ILS die in 2016 is opgesteld door partijen uit de bouw en Building Smart. Van Egmond vervolgt: “VNK staat open voor praktijkervaringen op basis waarvan we onze poster verder kunnen verfijnen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.