#Uitvoering

Impact PV-panelen op levensduur hellend dak

Wat is de impact van PV-panelen op de levensduur van een hellend dak? IsoBouw, fabrikant van EPS-isolatie, beantwoordt die vraag in een nieuwe whitepaper. Focus hierbij ligt op indak-systemen, ook wel Building integrated PV of kortweg BiPV genoemd.

De toepassing van zonnepanelen als indak-systeem neemt in ras tempo toe. Pannen worden hierbij vervangen door PV-panelen. Dat stelt andere eisen aan een bouwkundig duurzaam dak. In de whitepaper Een bouwkundig duurzaam dak met BiPV-systemen bespreekt IsoBouw de meest gangbare dakconstructies met PV-panelen en worden enkele tips ter verlenging van de levensduur van het dak gegeven.

Dakelement

Anders dan bij opdak-systemen (PV-panelen op een pannendak) zorgt bij een indak-systeem het PV-paneel in combinatie met allerhande kunststof of aluminium gootsystemen en/of rubber afdichtingen voor de waterdichtheid. De onderliggende constructie is veelal een houten dakelement. Deze isolerende dakelementen kunnen probleemloos 50 jaar meegaan mits de vocht- en de ventilatiehuishouding goed op orde is. Hier ligt grootste uitdaging bij de realisatie van een bouwkundig duurzaam dak bij toepassing van indak-systemen, zo schrijft IsoBouw in de whitepaper.

Waterdichtheid en ventilatie

Vervolgens worden drie methodes beschreven om een indak-systeem waterdicht en ventilerend te maken. Ook geeft de fabrikant diverse tips om dit te bereiken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.