Praktijkcase
#Uitvoering

Kalkzandsteen oplossing voor complexe kapconstructie

De kap kenmerkt zich door verschillende puntdaken en dat vraagt om een maatwerkoplossing.

Aannemer Kelderman Bouw bouwt op het terrein van de voormalige Simon Stevinkazerne een nieuw appartementencomplex. De dertig luxe woningen vormen samen het Bloemkwartier. Vanwege flexibiliteit en snelheid van bouwen koos Kelderman Bouw ervoor het gebouw op te trekken in Calduran Kalkzandsteen.

Langs de Edese bosrand gaan moderne nieuwbouw en karakteristieke architectuur hand in hand. Appartementencomplex Bloemkwartier vertoont in vorm, hoogte en breedte gelijkenissen met de aanpalende originele kazernes. Deze voormalige logies krijgen een nieuwe woonbestemming en blijven qua architectuur in de huidige staat behouden. Aan de rechterzijde komt nieuwbouw. Hierbij worden drie woonlagen gecreëerd met ieder tien wooneenheden. In de gemeenschappelijke hal vormt het glazen atrium het centrale ontmoetingspunt. Michel Ritsma, projectleider Kelderman Bouw, licht toe: “Dit project heeft een afwijkende dakconstructie. Daarom wordt van de materiaalkeuze veel flexibiliteit gevraagd. Calduran kalkzandsteenproducten zijn voor ons een echte uitkomst.”

Maatwerk kapconstructie

De kap kenmerkt zich door verschillende puntdaken, een atrium en bijkomende hoogteverschillen. Dat vraagt om een maatwerkoplossing. Ritsma vertelt waarop hij zijn productkeuze baseerde. “Kalkzandsteen is relatief zacht materiaal. Het is dan ook gemakkelijk om dit in de juiste puntvorm te verwerken. Bij gebruik van beton zou het maken van zo’n constructie bewerkelijk en tijdrovend zijn. Niemand zit immers te wachten op stijgende faalkosten. In het voortraject is er al intensief contact met Calduran Kalkzandsteen. De maatvoering van de elementen is bekend. Na aanlevering op de bouwplaats is verwerking voor ons nog maar een simpele handeling.” Edwin van den Born, accountmanager Calduran Kalkzandsteen, vult aan: “Kalkzandsteen heeft meer voordelen. Door de zachtheid kun je er bijvoorbeeld nog uitsparingen voor leidingwerk in frezen. Bovendien is het snel te verwerken doordat we het als één systeem aanleveren op de bouwplaats.”

Lego in het groot

Het gehele casco van het Bloemkwartier bestaat uit Calduran kalkzandsteenelementen. Voor de berging en de liftschacht is gebruikgemaakt van kleinere kalkzandsteen vellingblokken. Kelderman Bouw klopte voor de lateien boven de kozijnen aan bij de aparte Lateiservice van Calduran Kalkzandsteen. Van den Born vertelt wat dit inhoudt: “Wij zorgen ervoor dat deze lateien meteen bij het ontwerp zijn meegetekend en berekend. In onze fabriek maken we alles op maat. De lateien worden door partner Vebo compleet genummerd aangeleverd op de bouwplaats. Een werkvoorbereider kan dan direct met zijn wanduitslag aan de gang. Dit komt de snelheid en het gemak van bouwen ten goede. Bovendien reduceert het de kans op foutieve wandaansluitingen. Deze manier van bouwen is te vergelijken met Lego. Maar dan in het groot.”

Voegen tot minimum beperkt

Centraal in de nieuwbouw bevindt zich een – nu nog – open ruimte. Hier worden grote glazen platen geplaatst ten behoeve van het atrium. Een permanente en verzwaarde staalconstructie is noodzakelijk om de verschillende appartementen met elkaar te verbinden. Houten liggers en planken vormen in een later stadium de ondergrond. De drie woonlagen bevatten Dycore breedplaatvloeren. De vloer heeft een standaardbreedte van drie meter. Met deze standaardbreedte wordt een hoge bouwsnelheid behaald en blijft het aantal voegen tot een minimum beperkt.

Qua levering niets te klagen

Kelderman Bouw kent een lange geschiedenis als het aankomt op bouwen met Calduran Kalkzandsteen. Het Bloemkwartier was dan ook niet het eerste project dat beide partijen samen uitvoerden. Net zoals met voorgaande opdrachten werd er geclasht in BIM. Ritsma blikt terug: “In een vroeg stadium werd al duidelijk dat wij wat uitsparingen voor de dakconstructie misten. Calduran Kalkzandsteen heeft dit tijdig kunnen aanpassen. Ook qua levering hebben we niets te klagen. Door samen een strakke planning te hanteren, konden we op tijd over alle kalkzandsteenelementen beschikken. Bovendien horen het overleggen van lijmrapporten en advies over de infrastructuur op de bouw bij het servicepakket van Calduran Kalkzandsteen. We worden op veel gebieden prima ontzorgd. Dit is daarom zeker niet het laatste project dat we samen uitvoeren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Calduran Kalkzandsteen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.