#Uitvoering

Kozijnrenovatie in een keer luchtdicht

(Still uit de video: Gealan)

Gealan heeft een kunststof kozijnkader ontworpen voor renovatieprojecten. Het kan in één keer een bestaand houten kozijn (114 x 67) inpakken. Dat kan daardoor blijven zitten. Een prefab aangebracht Celdex Pre-Seal/ LF schuimband maakt de aansluiting direct luchtdicht.

Het S 9000 NL reno systeem is ontwikkeld op vragen uit de markt naar oplossingen voor woningen waar wel een energetische verbeteringen is gewenst, maar geen hele ’theemutsrenovatie’ zal worden uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat de verwachte levensduur nog een jaar of 20 is.

De crux hierbij is dat er te weinig timmermannen zijn om kozijnrenovatie op de klassieke manier uit te voeren, waarbij het kozijn wordt verwijderd, een nieuwe stelkozijn  wordt gemonteerd op de spouwlat en dan een nieuw kunststof kozijn, zo legt Bas van den Eerenbeemt van Gealan uit.

Het nieuwe profiel – inbouwdiepte 135 mm – kan direct over het bestaande kozijn worden geplaatst. Omdat er niets hoeft te worden gesloopt – “je haalt alleen het glas en de tussenstijlen eruit”- kunnen ook minder gekwalificeerde vakmensen dit werk doen, kan er sneller worden gewerkt en is er minder overlast voor bewoners.

Slank profiel

Het renovatieprofiel is daarbij slank gemaakt, wat een verbetering ten opzichte van de tot nog toe toegepaste manier van renoveren waarbij het bestaande houten kozijn blijft zitten. Het profiel is 108 mm breed. “Dat is 35-40% smaller dan de oplossing met een plint op het bestaande houten kozijn en daar een standaard kunststof kozijn op intrekken, waarbij je op een profielbreedte van 140-150 mm zit.”

Luchtdichting

Om de bestaande sponning van het houten kozijn te vullen is een flink Celdex Pre-Seal LF schuimband aangebracht. “Die sponning wil je helemaal dicht hebben om condensatie te voorkomen”, zegt Henny van der Heijden van Celdex. In een testproject is onlangs vastgesteld dat het aangebrachte schuimband goed rondom vult en tegelijkertijd voldoende comprimeert om een goede luchtdichting te halen.

Bouwbeurs

Kufa Raamsystemen – dat mede-ontwikkelaar is van het renovatiesysteem – gaat ermee naar de Bouwbeurs in februari.

Bekijk hier de video

1 reactie op “Kozijnrenovatie in een keer luchtdicht

  1. En hoe is de luchtdichting tussen het bestaande houten kozijn en het binnenspouwblad gegarandeerd?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.