#Uitvoering

Kunststof fundatieblokken hergebruikt

Kunststof fundatieblokken van De Groot Vroomshoop zijn herwonnen uit een sloopproject in Rotterdam. Ze bleken nog zo goed als nieuw en worden daarom opnieuw gebruikt onder nieuwe bergingen.

Woonstad Rotterdam liet onlangs een portiekflat met 30 woningen slopen. De woningen aan de Persoonshaven in Rotterdam zijn omstreeks 1910 gebouwd en in 1987 gerenoveerd. Bij de woningen zijn begin deze eeuw bergingen van De Groot Vroomshoop geplaatst om bewoners extra opslagruimte te bieden. Al stonden de bergingen nog als een huis, de woningen in de portiekflat  waren inmiddels echt aan vervanging toe.

Alternatief voor beton

Bergingen van De Groot Vroomshoop zijn gefundeerd met gerecyclede kunststof fundatieblokken. Persoonshaven was een van de eerste projecten waarin deze manier van funderen is toegepast. Gerecycled kunststof is milieuvriendelijker dan betonnen fundatie. Het is UV-bestendig en houdt draagkracht bij extremere hoge en lage temperaturen. De blokken zijn lichter en daardoor makkelijker te tillen en te verplaatsen. En duurzamer dan beton, zo blijkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Circulair bouwen in de praktijk

De kunststof fundatieblokken die vrijkwamen tijdens de sloop zijn zo goed als nieuw. Het logo van De Groot Vroomshoop is verwerkt in de mal en nog altijd goed zichtbaar. A. van Liempd Sloopbedrijven nam contact op en peilde of er behoefte was om de blokken een tweede leven te geven in een volgend bouwproject. De Groot Vroomshoop kocht ze terug en gaat ze na 15 jaar hoogwaardig hergebruiken. Een mooi praktijkvoorbeeld van circulair bouwen.

Niet slopen, maar delven

Het sloopbedrijf maakt duidelijk dat dit de nieuwe manier van werken is. “Wij slopen niet, wij delven nieuwe grondstoffen. Door slimme samenwerking tussen Woonstad Rotterdam, A. van Liempd en De Groot Vroomshoop behouden we waarde en maken we de cirkel sluitend.”

De circulaire economie biedt financiële kansen. De kunststof fundatieblokken kunnen gunstig worden teruggekocht, maar behouden hun materiele waarde. Bovendien kiezen woningcorporaties steeds vaker bewust voor duurzame partners. Om er nog een schepje bovenop te doen: “De kunststof fundatieblokken worden milieuvriendelijk geproduceerd van gerecycled plastic dat daarmee het eeuwige leven heeft”, aldus De Groot Vroomshoop.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.